İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hadi, “Bir Daha” Söyle!

Aynı masalı tekrar tekrar dinlemekten bıkmayan çocuk, ebeveyninden uykuya teslim olana kadar bir kez daha okumasını illa ki ister. Peki, anne ya da baba, kaçıncı tekrarda uyuyakalır?

Yazan: Hazal Çamur

Ne zamandı hatırlamıyorum, şöyle bir şey duymuştum: “Bir çocuk aynı çizgi filmi 80 kez, sıkılmadan izleyebilir.” Sayı 80 midir bilmem ama çocukların, çizgi filmlerin temcit pilavı gibi tekrar tekrar yayınlanan bölümlerini sıkılmadan izleyebildiği bir gerçek. Hatta ezberlemelerine rağmen, aynı heyecanı korumaları da onlara has bir mucize. Ama biliyor musunuz, bu durum sadece insan çocukları için geçerli değil. Bilakis, ejderha yavruları da aynı güce sahip…
Yatmadan önce okunan masallar her çocuğun yatağa girmesini kolaylaştıran ve uykuyu eğlenceli hale getiren bir etmenken, ebeveynler için bir mücadele anı. Bu defa hangisi galip gelecektir? Aynı masalı tekrar tekrar dinlemekten bıkmayan çocuk, ebeveyninden uykuya teslim olana kadar onu tekrar etmesini illa ki ister. Peki, ne olur? Anne ya da baba yenilir. Tekrarlar döngüsünde sıkışır kalır. Yorulur. Oysa çocuk, büyük bir şevkle masala dalıp çıkmak, onu yeniden solumak ister. Tanıdık geldi mi? Yavru ejderha Cedric ve annesi de bu tanıdık döngüde eğlenceli ama anne için hayli yorucu bir an yaşıyor.
Bir Daha!, bize bu sahneyi, bir ejderha yavrusu ve annesiyle alegorik tarzda sunuyor. Açık konuşacağım, bu tatlı mı tatlı kitap müthiş bir çocuk kitabı olduğu kadar bir anneye verilecek de en güzel hediye. Hatta bir o kadar da muzip bir hediye. Çünkü küçük ejderha Cedric, kötücül, öfkeli ejderhanın masalını “Bir daha!” tezahüratlarıyla yineletirken, masalı giderek kısaltan ve bu sırada yavrusuna artık uyuması gerektiği mesajını verecek şekilde değiştiren, o bitap düşmüş anne ejderhayı hepimiz iyi tanıyoruz. O belki sizsiniz. Belki bir yakınınız. Belki komşunuz. Hatta belki rastgele biçimde şahit olduğunuz bir kişi. Ama o içimizden biri. Tıpkı Cedric’in, “Bir daha!” nidalarının pekâlâ bizim küçüklüğümüz olabileceği gibi. İşte bu küçük kitap yüzde kocaman bir sırıtışı ve bir o kadar empatiyi sayfalarında taşıyan, güçlü bir eser.
Masal tekrar eder, Cedric, adaşı öfkeli kırmızı ejderha Cedric ile bütünleşir, uyumak istemez. Masal her değiştiğinde, sahneleri farklılaşan masal karakterleriyle kitabın yüksek görselliği işi iyice eğlenceli bir hale getirirken, yavru Cedric’in de giderek masaldaki adaşına dönüştüğünü görürüz. Masal sonunda gökten üç elma değil, ama üç sayfalık öfkeli bir yanık delik silsilesi düşer. Masal kahramanları da nasibini alır hani… Bize de her ikisiyle empati kurmak kalır.

Bir Daha! Emily Gravett Türkçeleştiren: Sima Özkan Beta Kids, 32 sayfa
Bir Daha!
Emily Gravett
Türkçeleştiren: Sima Özkan
Beta Kids, 32 sayfa
Show More