İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Canavar! Canavar?

“Eyvah, canavar geliyor!
Canavar mı?”

Yazan: Hasret Özdemir Gülbay

Güzel dokulu, minik noktalarla bezeli, parmak uçlarımla yumuşacık selamlaşan kapağı açtım. Sapsarı bir iç kapak ve karşısında minik, şaşkın bir farecik. Sayfaları çevirmeye başladım, Bölüm 1’in adı “Hayal Etmek” ti, çok heyecanlandım. Sunghee Shin’in noktalama yöntemi ve müthiş bir sabırla yarattığı sevimli ormanın içine daldım. O da ne kahkaha atan bir kirpi mi?
Sayfaları çevirdikçe gözlerim metni aradı, ama kitabın 1. Bölüm’ü metinsiz ve sessizdi. İlk yarısı “sessiz kitap” olarak tasarlanmış bu eseri daha çok sevdim. Sessiz kitaplar, çocuklara yönelik olanlar arasında özel ve önemli bir kategori. Metin yok, sadece resimler var. Bu kitaplara bakarken çizerin verdiği ipuçlarını, hayal gücünüze anahtar yapıyorsunuz. Hangi kapıları açıp, çocuğunuzla içinden geçeceğiniz size kalmış… Hayal kurmak, öykü uydurmak, aralara olumlu mesajlar serpiştirmek mümkün. Ama “O bana zor gelir, metin olsa olmaz mı?” diyenleri de düşünmüş Sunghee Shin, kitabın ikinci yarısını aynı resimlerle bu defa metinleri de dâhil ederek tasarlamış. Doğrusunu söylemek gerekirse; kendi yarattığınız kurgu ile kitabın orijinal öyküsünü kıyaslamak oldukça yaratıcı bir okuma deneyimi…
Kitabı açar açmaz karşıma çıkan minik farenin, çok garip bir hayvan görmesiyle başlıyor öykü. Fare şaşkınlık ve korkuyla kirpiye anlatıyor gördüğü şeyi. Kirpi geyiğe, geyik maymuna, maymun da file taşıyor söylentiyi. Böylelikle bütün orman neye benzediğini hayal etmeye çalıştıkları bir canavar paniğine kapılıyor. Canavar nasıl bir şey acaba?
Sunghee Shin siyah-beyaz tasarladığı bu kitabı, detaylı çizimleri sayesinde sıkıcılıktan kurtarmış. Özellikle hayvanların yüz ifadeleri çok başarılı resmedilmiş. Bunlara ek olarak çizim tekniği, kitabın metinsiz tasarlanan ilk bölümünü boyama kitabı gibi kullanmaya da olanak vermiş.
abm Çocuk ve İlk Gençlik Yayınları tarafından yayınlanan ve orijinal adı Monster! Monster? olan bu kitabı, Mesut Tığlı Türkçeye kazandırmış. Ormanın derinliklerine dalıp Canavar’ı beklemek ve hikâye yaratarak zihin egzersizi yapmak isteyenler için bulunmaz bir nimet!

Canavar! Canavar? Sunghee Shin Türkçeleştiren: Mesut Tığlı abm Yayınları, 72 sayfa
Canavar! Canavar?
Sunghee Shin
Türkçeleştiren: Mesut Tığlı
abm Yayınları, 72 sayfa
Show More