İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Umudu görmeyi başaranlar

Kristyna Litten yalnızca çocuklar için değil yetişkinler için de başucu kitabı hazırlamış. Norton’un işe yarar bir şey bulma arzusu, hayat savaşında gözden kaçırdıklarımızın bir ispatı gibi.

Yazan: Burcu Arman

Biriktiriciler ikiye ayrılır: Yalnızca güzel olduğunu düşündüğü şeyleri biriktirenler ve mutlaka bir gün işine yarayacağını düşündüğü şeyleri biriktirenler. İkisinin aynı anda olması da mümkün elbette. Ben güzel olduğunu düşündüğü için biriktirenlerdenim. Gözümün önünde durmasından mutlu olduğum şeyleri atmaya kıyamam bu yüzden. Ama Norton işine yarayacak şeyleri biriktiren bir mucit. Her gün sokağa çıkıp; patlamış lastikler, paslı çiviler, bozuk yaylar gibi bulduğu şeyleri toplayan bir koleksiyoner o! Dedim ya aynı zamanda da mucit. O yüzden biriktirdiği parçalarla yaptığı birçok icat var. Bunlardan biri de havlayan bir şey, yani Alfa. Belki de en sevdiği icadı olabilir, zira Alfa, Norton’un bir şeyler bulmasına yardım edip onun giremediği yerlere girer ve hatta kazarak çıkartır.
Ta ki bir gün ikisinin de anlam veremediği bir “şey” keşfedene kadar. Toprağın içinden çıkmış bu renkli “şey”in ne olduğunu anlamak için Norton, elinden geleni ardına koymaz. Kimyasallarla deneyler yapar, röntgenini çeker, türlü testlerden geçirir ama bu “şey”in ne olduğunu bulamaz bir türlü. Ne olduğunu bulamadığı bir şey ne işine yarayacak ki? Atar pencereden dışarı. Ona lazım olan “gerekli” şeylerdir yalnızca. Sonuçta ne işe yaradığı belli olmayan bir nesne isteyecek hali yok.
Ertesi gün hava bozup şakır şakır yağmur yağınca Norton’la Alfa günü evde geçirmeye karar verir. Ve ertesi gün çok sıcak olunca da… Birkaç gün sonra dışarı çıkmaya karar verdiklerinde görecekleri manzara o “şey”in aslında hayatlarına renk verecek, içlerine neşe salan bir şey olduğu anlaşılır. Ne olduğu ne işe yaradığı artık önemli değildir. Her yere yayılmış o “şey” onları çok ama çok mutlu etmeye yarıyordur ki bu yeter!
Kristyna Litten yalnızca çocuklar için değil yetişkinler için de başucu kitabı hazırlamış. Norton’un işe yarar bir şey bulma arzusu, hayat savaşında gözden kaçırdıklarımızın bir ispatı gibi. Kendimize ayırmayı unuttuğumuz zamanların, hayattan zevk almayı geri plana ittiğimiz anların ispatı… Çocuklar açısından bakarsak da gerçekten güzelliklerle çevrili hayatı, tek bir fikir üzerinden görmemek gerekliliğini anlatıyor Litten. Harika çizimleri minik sayfa oyunlarıyla heyecan katmayı da es geçmeden. Neresinden bakarsanız bakın Norton ve Alfa umut diyor.

Norton ve Alfa Kristyna Litten Türkçeleştiren: Melike Hendek Pearson Yayınevi, 34 sayfa
Norton ve Alfa
Kristyna Litten
Türkçeleştiren: Melike Hendek
Pearson Yayınevi, 34 sayfa
Show More