İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sahi, bir dakika kaç saniye ediyor?

Koreli yazar ve çizer Somin Ahn’ın, abm Yayınevinden çıkan kitabı Bir Dakika, bu zaman zerreciğinin kıymeti ve bazen neden hemencecik geçerken bazen neden saatte takılıp kaldığı üzerine kafa yoruyor.

Yazan: E. Nida Dinçtürk

Hayatımızı sonsuz boncuklu bir tespih gibi uç uca ekleyen dakikalar… Bazen geçmek bilmeyen bazen saniyelerle yarışan… Koreli yazar ve çizer Somin Ahn’ın Türkçede ilk kez yayımlanan kitabı Bir Dakika, bu zaman dilimine, çocuklar nezdinde bir yaklaşım sergiliyor.
Ahn, küçük bir kız çocuğu karakteri yaratarak, onu anlatısına rehber ediyor. Ama bu “zamansal” hikâyeyi kişiselleştirmeden aktarıyor. İlk önce dakikanın hayatımızdaki en gerçekçi halini anlamamız için, sayısal verilerden bahsediyor. Sonrasında ise bir dakikanın hayatımızda nasıl bir yer doldurduğunu, bir dakikada neler yapabileceğimizi, hatta hayatımız boyunca izi kalabilecek ilişkileri yürütebilmenin bile nasıl bir dakikacığa bağlı olduğunu tarif ediyor. Söz konusu zaman olunca, tabii izafiyet başköşede. Ahn, bir dakikanın hep 60 saniye olmasına rağmen neden bazen daha uzun bazen daha kısa hissedildiğine de değiniyor. Dakikalara rağmen hayatı durduğumuz anları da es geçmeyen Ahn, bir dakikalara sığdırılan vedaları, bir dakikanın ne kadar hayati bir an olabileceğini ve bazen bir dakikada hayatın değişebileceğini gösteriyor.
Ahn, bir cümleden fazla bir şey söylemiyor. Aslında onun hikâyesini kelimelerinden daha çok çizimleri anlatıyor. Somin Ahn’ın çizimleri, resme yeni başlamış küçük bir çocuğun elinden çıkmış gibi. Bu naiflikteki çizgiler, hitap ettiği yaş aralığındaki okuruyla arasındaki mesafeleri kaldırıyor. Çizimlerinde yöneldiği basit ifadeler, silgi izi belirgin kalmış hatalar ve tercih edilmiş boyutsuzluk Ahn’ın karakteristiği.
İnsan, zamanın içine doğuyor, zamanla büyüyor ve ölüyor. Hayatımız zamanın içinde akıp giderken ve biz çoğu kez onunla yarış halindeyken, üzerimizden akıp geçen anın ne kadar farkındayız? Somin Ahn, okuruna daha yolun en başında bu soruları emanet ediyor. Akıp geçen zamanın farkında olmayı, belki de zamanın harcanacak ya da kaybedilecek bir şey olmadığını anlatmaya çalışıyor. Ahn, çok basit gibi görünen bu anlatısında esasen çok derin ve felsefi bir yolu arşınlamaya başlıyor. Kitaplar her ne kadar bir dakikaya 60 saniye biçse de insanlar için bu zamanı, yaşanan anların belirlediğini anlatıyor. Zaman buna göre ya çok hızlı ya da çok yavaş geçiyor. Sahi, bir dakika kaç saniye ediyor?

 

 

 

Bir Dakika Somin Ahn Türkçeleştiren: Alp Gökalp abm Yayınları, 32 sayfa
Bir Dakika
Somin Ahn
Türkçeleştiren: Alp Gökalp
abm Yayınları, 32 sayfa
Show More