İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Rüzgar gibi hızlı koşan, tohumlar ve mis kokular saçan…

“Minik bir gelinciğin tam 50 bin tohum verdiğini biliyor muydunuz? Minicik, küçücük bir şey, KOCAMAN bir değişim yaratabilir! Değişim her zaman bizim elimizde…”

Yazan: Hasret Özdemir

Doğa ve toprağa çocukluğumdan beri ilgim vardı, bununla beraber bitkilere de tabii… Daha çok öğrenmeye çalıştıkça, aslında ne kadar az şey bildiğimi fark ettim. Toprağı yakından tanıyan, onu işleyen, şekillendiren, sonuçları gözlemleyen insanların bilgeliği kimde var ki? Yerel ürünler satan pazarlara gittiğimde ufacık bir ot hakkında bile ayaküstü pek çok bilgi verebilen insanlara hayranım. Öte yandan patatesi ağaçta yetişiyor zanneden çocuklar görüyorum. Bilmeyebilirler çünkü yemek olarak tabaklarına konulmadan önce, sadece markette karşılaşıyorlar. İstanbul gibi metropollerde çocukları doğaya yeterince yaklaştıramıyoruz, belki kitaplar bunun da çaresi olur…
Fiona Woodcock’un yazıp resimlediği Bahar – Bir Değişim Hikâyesi kitabını ilk okuduğumda, aklıma Norveç’te kurulan Küresel Tohum Deposu geldi. Projenin amacı çok büyük felaketlere karşı bile tohumların korunması ve Nuh’un Gemisi örneğinde olduğu gibi mümkün olduğunca fazla örnek toplayarak insanlığın kıtlıkla karşı karşıya gelmesinin önlenmesi.
Bu kitapta da şehre yakın bir tepede, gizli bir bahçede, onlarca değerli tohum taşıyan Gelincik, Hindiba, Sümbül ve Nergis yaşıyor. Şehirdeki son çocuk parkının da kapatılacağını hisseden Gelincik, arkadaşlarını şehre inip neler olup bittiğine bakmaya ikna ediyor. Kocaman şehirde parkı bulabilecekler mi? Mis gibi kokan bu dört çiçek parkı kurtarabilecek mi?
Kitabı okurken bir yandan harika dokuları olan, gerçekten çok iyi resimlenmiş çiçeklere hayran olup, onların yansıttığı güzellikle mest olurken, bir yandan da dünyayı ne hâle getiriyoruz diye üzülmeden edemeyeceksiniz.
Fiona Woodcock, Londra’da yaşayan ödüllü bir yazar ve illüstratör. Uzun yıllar animasyon ve reklam sektöründe çalıştıktan sonra kendi kitaplarını yapmaya başlamış. Resimleme tekniği ağırlıklı olarak elle yaptığı çizimler, kauçuk damgalarla oluşturduğu dokular ve şablonlar aracılığıyla yaptığı baskı denemelerinden oluşuyor. Her zaman eğlenceli bir yaklaşım olduğu için, deneysellikten yana olduğunu söylüyor.
Bahar – Bir Değişim Hikâyesi kitabını mutlaka edinmelisiniz ve eğer bilmiyorsa çocuğunuzu bu dört güzel çiçekle hem ismen hem de görsel olarak tanıştırmalısınız. Bu kitabı severseniz, yazarın Pearson Yayınları tarafından yayımlanan ve yine görselleri çok güçlü olan diğer kitabı Nino Nerede?’yi de alabilirsiniz.

 

 

 

Bahar – Bir Değişim Hikâyesi
Fiona Woodcock
Türkçeleştiren: Melike Hendek
Pearson Yayınevi, 32 sayfa
Show More