İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Dedeler torunlarını çok uzaktayken de severler

Okul öncesi kitaplarda çok sık rastlanmayan ölüm temasını, ölümden hiç söz etmeden sadece hissettiren ve ölümü tanımlamak için hayatı anlatan bir kitap yaratmış Benjie Davies.

Yazan: M. Banu Aksoy

Büyükanne / büyükbaba ve torun ilişkisinin hep çok özel olduğunu düşünmüşümdür. Ebeveyn-çocuk ilişkisindeki çatışmalar, aile büyükleri ile torunlar arasında ortadan kalkar. Çatışmalar yerini anlayışa, işbirliğine, kimi zaman sırdaşlığa bırakır. Bu iki kuşak arasındaki dostluk ne kadar eşsizse, bir o kadar da kaygan zemine kuruludur. Yaşlılık ve ölüm bir köşede sinsice sahneye çıkmayı bekler.
Ödüllü yazar ve illüstratör Benji Davies, Dedemin Adası’nda işte böylesine güzel bir dede-torun ilişkisini ve dede ile torunun son macerasını anlatıyor.
Sid’in, dedesini görmek istediğinde yapması gereken tek şey kendi eviyle onunkini ayıran bahçe kapısından geçmek ve dedesinin saksılardan birinin altına gizlediği anahtarla dedesinin evine girmektir. Sid o gün de öyle yapar; ama dedesini evde bulamaz. Tam ayrılacakken dedesinin tavan arasından seslendiğini duyar. Yukarı çıktığında üst üste yığılmış, bazıları örtülerle örtülmüş pek çok nesneyle karşılaşan Sid için asıl sürpriz, karşı duvarda bir perdeyle gizlenmiş olan, tıpkı bir gemi kapısına benzeyen büyük metal kapıdır. Dedenin “Önden buyur,” sözü, ikilinin çıkacağı alışılmadık yolculuğun anahtarı olur.
Uzun bir gemi yolculuğunun sonunda tropik bir adaya varırlar. Burası öyle bir yerdir ki dede artık bastonuna ihtiyaç duymaz. Sid, tam doğa harikalarıyla dolu bu harika adada sonsuza kadar kalabileceğini düşünürken, dedesi ona geri dönme vaktinin geldiğini, ancak kendisinin artık burada kalacağını söyler. Sid ertesi sabah tavan arasını tekrar ziyaret ettiğinde içerisi artık sessizdir. Dede yoktur. Duvardaki kapı da…
Okul öncesi kitaplarda çok sık rastlanmayan ölüm temasını, ölümden hiç söz etmeden sadece hissettiren ve ölümü tanımlamak için hayatı anlatan bir kitap yaratmış Benjie Davies. Çok güçlü bir ikonografiyle, sayfalar arasına serpiştirdiği onlarca güzel ayrıntıyla, öyküyü zihnimizde tamamlamış. Ortaya aldığı ödülleri sonuna kadar hak eden bir başyapıt çıkmış.

 

 

 

Dedemin Adası
Benji Davies
Türkçeleştiren: Oğuzhan Aydın
Redhouse Kidz, 32 sayfa

 

 

 

 

Show More