İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kitap bitmeden uyumasak bari

Uyumayan miniklere küçük bir el kitabı.

Yazan: Burcu Arman

Uyku dünyanın en tatlı şeylerinden biri değil de ne! Günün orta yerinde tutan esneme, insanın aklını yumuşak yastıktan bir hülyaya götürür ya… Bir de uykuya yenik düşmemek için savaşılan zamanlar vardır. Belki salonda tatlı bir muhabbet dönüyordur. Anlamasan da kalmak istersin. Belki izlememen gereken bir film başlamıştır da izlemek için yanıp tutuşuyorsundur. En güzel çay kokusu yatma vaktinde gelir burnuna. Sen yatacaksın ve dünya parti yapacakmış sanki! Ama uyku güzeldir yahu. Ve annelerin en büyük derdidir uyumayan çocuklar. İşte bir destek geldi, Esneme Kitabı’ndan.
Kocaman sevimli çizimlerle esnemenin ne demek olduğunu anlatıyor Marco Viale. Ama öyle bir anlatıyor ki zaten kitabın yarısına geldiğinizde kendinizi esnerken buluveriyorsunuz. Esnemek üzerine bu kadar çok tanım olabileceğini bile düşünmemiştim. “Esnemeyi durdurmak tıpkı yağmuru durdurmaya çalışmak gibidir”, “Esneme geldiği zaman ondan kurtulamazsın, kovalasan da gitmez”… Ne o esniyor musunuz? Sorun değil, kitabın yarısına gelmeden tutan esneme sonlara doğru şiddetini iyice arttıracak. “Sonra bir daha esnersin veee… Uykuya dalarsın” kısmında durdurulamaz olacak.
Esneme Kitabı’nın tanıtım bülteninde kitap okumanın uykuya dalma süreci için en etkili çözümlerden biri olduğu yazıyor. Ama dahası bir formül de vermiş. Bu kitabı uyku saati yaklaştığında loş ve sessiz bir ortamda okumaya başlamanızı tavsiye etmiş. Zira kitap boyunca gördüğünüz esneyen karakterler sizi yavaş yavaş uykuya yönlendirecek. Ardı arkası kesilmeyen esnemelerle birlikte huzurlu bir uykuya dalmamanız pek mümkün değil. Yani bir ümit sizden önce ufaklığın uyuması da söz konusu. Şimdi izninizle uyumaya gidiyorum çünkü yeterince esnedim artık zamanı geldi!

 

 

 

Esneme Kitabı
Marco Viale
Türkçeleştiren: Ceylan Aran
Mavi Bulut Yayınları, 32 sayfa

 

Show More