İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bir yokmuş müzik…

Milo kendi işleriyle meşgul. Bulduğu çeşitli nesneleri inceleyip uzun uzun çizerek zamanını geçiriyor. Ta ki yeni bir keşfe kadar…

Yazan: Çağla Vera Kılıçarslan

Müzikte seslerin gittikçe güçleneceğini belirten bir işaret, gündelik hayatta ise olayların daha da büyüyeceği daha da ses getireceğini haber veren bir kelime Kreşendo. Susanna Mattiangeli’nin yazdığı ve Felicita Sala’nın resimlediği kitap, Kreşendo tam da bu şekilde ilerliyor.
İnsanlar, sesleri doğuştan duyamayan Milo’ya müziğin hikâyesini anlatıyorlar. Kasabanın her yerinden bitiveren müziğin, insanlar bolluğuna alışıp ona gereken özeni göstermediklerinden dolayı önce kendi içine çekildiğini sonra da tümden kaybolduğunu söylüyorlar. Milo ise bu durumu çok fazla önemsemiyor. O kendi işleriyle meşgul. Bulduğu çeşitli nesneleri inceleyip uzun uzun çizerek zamanını geçiriyor. Ta ki yeni bir keşfe kadar… Bulduğu bu küçük ve renkli şeyi yetiştirmeye ve büyütmeye başlayınca kasabada da bir şeyler değişmeye başlıyor. Yoksa müzik kasabaya geri mi dönüyor? Bu sorunun cevabı okuyucunun kendisine kalsın, ben de size Fecitia Sala’nın görsel bir şölen olan çizimlerinden bahsedeyim.
Müziğin kaybolduğu kısımda, hikâyenin resimlerine sepya tonları ve durağanlık hâkim; kitapta hüzünlü bir sonbahar havası esiyor. Müziğin hikâyeye tekrar sızması ile çizimler hareketlenmeye ve renklenmeye başlıyor. Kitaba bahar geliyor! Müthiş güçlü bir çizimsel yoğunluk ortaya çıkıyor. Kitap dallanıp budaklanan evlerle, salınan gövdelerle, rengârenk çiçeklerle dolup taşmaya başlıyor. Ancak bu yoğunluk, çizerin boşluk ve kütle ilişkisini kullanma başarısından dolayı, bakan gözü görsel bir karmaşaya sürüklemiyor, yormuyor. Ayrıca Felicita Sala, illüstrasyonlarında çeşitli bakış açılarından yararlanmış. Resimlemelerinde kimi zaman kuş bakışını, kimi zaman bir kesit alarak detaya odaklanan bir bakışı, kimi zaman ise belli bir mesafeden ileriye doğru bakan gözü tercih etmiş. Bu farklı görme biçimleri de çizimlerinin yapısını dinamikleştirmiş.
Yazar Susanna Mattiangeli ise müziğin çoğulcul anlamları üzerinden çok basit ve vurucu bir hikâye kurgulayarak hayattaki pozitif değişimlerin, büyük mucizelerin sonucu olarak değil tam tersine küçük nüanslar üzerinden gerçekleştiğini; yine aynı şekilde negatif değişimlerin de büyük felaketler sonucu değil gündelik özensizlikler sonucu gerçekleştiğini bize çok sade bir dille anlatmış.

 

 

 

Kreşendo
Susanna Mattiangeli
Resimleyen: Felicita Sala
Elma Çocuk, 36 sayfa
Show More