İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Yok aslında birbirimizden farkımız!

Ben Bir Kediyim, farklılıkların bizi ayıran değil buluşturan özellikler olduğunu vurguluyor. Aynı zamanda da büyüleyici kedi ailesini çocuklara tanıtıyor.

Yazan: Gökçe Gökçeer

Simon kısa bacaklı, kocaman yeşil gözlü, karşıma çıksa sıkıştırmakta kesinlikle tereddüt etmeyeceğim güzellikte bir ev kedisi. Kim olduğunu da gayet iyi biliyor; o bir kedi! Bu iddiayla bir gün; Aslan, Kaplan, Çita, Puma ve Panter’in karşısına çıkıyor. ‘’Ben bir kediyim. Tıpkı sizin gibi!’’ diyor gururla. Gözlerini kocaman açıp bakakalan bu beş hayvan, bir sonraki sayfada kahkaha attığı anda, kitabı okuyan da basıyor kahkahayı. Ama ne yazık ki durum Simon için pek gülünesi değil çünkü bu dev kediler başlıyor onu hor görmeye… Onun Aslan gibi yelesi yok. Çita kadar hızlı da koşamıyor. Kaplan deseniz turuncu, Panter deseniz siyah… Puma kadar sert görünmesi ise bu sevimli tipiyle imkânsız. Ama merak etmeyin Simon sonunda rahatlıyor. Bir kediyi kedi yapan özelliklerin hepsinde olduğunu bir kez daha kavrıyor ve diğerlerine de açık açık ispatlıyor. Uzun kuyruklar, sivri dişler ve pençeler, karanlıkta gören gözler tüm kedileri buluşturuyor. Nihayet hepsi şunu anlıyor: Onlardan çok daha küçük olsa bile, Simon da bir kedi! Hem de çok güzel!
Galia Bernstein’ın yazıp resimlediği Ben Bir Kediyim, bazen farklılık olarak algılanan özelliklerin aslında bizi birleştiren benzerlikler olduğunu vurgulayan, şahane bir resimli çocuk kitabı. Yaş aralığının neden 5 yaş ve üzeri olarak belirlendiğini anlayamadım; bana göre rahatlıkla 3 yaş ve üzeri çocukların da ilgisini çekecektir.
Gülümseten metni ve çizimleri, kitabı “unutulmazlar” arasına sokacak gibi görünüyor. Özellikle bir kediyle yaşayanların çok seveceklerine eminim. Çünkü kedilerin sahip olduğu o kendine hayran bırakan mizah duygusu, kitapta da belirgin olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda şefkat hissi yaratan, sıcacık bir yanı da var…

 

 

 

Ben Bir Kediyim
Galia Bernstein
Türkçeleştiren:
Olcay Mağden Ünal
Uçanbalık, 32 sayfa
Show More