İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bu hikâyedeki hazineyi bulabilir misiniz?

Tavşanlı dövmesi, mutfaktaki marifetleri, titizliği ve tertipliliğiyle canının istediği gibi, alışılmadık bir korsan Bücür Bora.

Yazan: Sima Özkan

Yetenekli korsanların olduğu kitaplardan dünyada yeterince var. Gerçek korsanların maceraları bunlar. İstediği şeyi sorgusuz sualsiz elde eden, dişlerini asla fırçalamayan, pis mi pis, kaba saba ve sert davranan, acımasız, aklı fikri definelerde olan korsanlar bunlar. Bücür Bora ise… Canının istediği gibi bir korsan.
Bücür Bora, denizi çok sevdiğinden, yeterince büyüdüğünde denizci olmayı kafasına koymuştu. Ama boyu yetmediği için donanma onu kabul etmedi. Denizin sakinliğine ve maviliğine kavuşmak için tek çaresi, pek o kadar seçici olmayan Korsanlar Okulu’na yazılmaktı. Korsanlığın doğasında olmadığını anlamasıysa fazla uzun sürmedi. Define haritasını okurken hemen dikkati dağılıyordu. Kılıç kullanmakta pek başarılı değildi.
Korsan Bücür Bora, bir şekilde diplomasını aldı ve açık denizlere yelken açabilmek için sabırsızlanıyordu. Öte yandan kimse onu teknesine almaya yanaşmıyordu. Nihayet güvertesine buyur edildiği Paslı Kalamar’ınsa biraz ilgiye, ufak dokunuşlara ve ciddi bir temizliğe ihtiyacı vardı. Mutfak nöbetindeyken birbirinden enfes sofralar kurdu, korsan arkadaşlarının yaralarıyla bile özel olarak ilgilendi. Ona soracak olsanız, bir define bulabilse, gerçek bir korsan olabilecekti ve kendini bu meseleye öyle kaptırmıştı ki, kaptanın onu tekneden attığını bile fark etmedi.
Gelgelelim, Bücür Bora’nın teknedeki yokluğu hemen hissedildi. Güverte yosun tuttu, tayfanın midesi sırtına yapıştı, her tarafı pis kokular sardı. Korsanlar, her zamanki korsan hayatlarına geri dönmüşlerdi ama Kaptan bile Bücür Bora’yı özler olmuştu. Paslı Kalamar’da bir şeyler eksikti. Onlar da Bücür Bora’yı geç olmadan kurtardılar ve o da en çok olmak istediği yere geri döndü. Mutluydu. Canının istediği gibi bir korsan olmakta şimdi daha özgürdü. Sonuçta korsandı.
Binky serisinden tanıdığımız Ashley Spires’ın yazıp, suluboya resimleriyle renklendirdiği Bücür Bora, korsanlık hikâyesini bir yana koyarsak, gerçek bir azim, zorlukları yenmek için kendine inanma, hoşgörü, uyum sağlama, kendin olmaktan asla vazgeçmeme ve kendini olduğun gibi kabul etme hikâyesi. Yoksa o teknedeki en büyük hazine, benzersiz bir korsan olan Bücür Bora’nın tüm tayfanın hayatına kattıkları mı? Bunu keşfetmeleri mi yoksa buldukları en büyük define? Hem de Bücür Bora’nın kendi ağırlığında bir hazine. İçindeki define haritasının peşinde…

 

 

 

Bücür Bora
Ashley Spires
Türkçeleştiren: Erinç Karakan
Meav Yayıncılık, 32 sayfa
Show More