İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Arkadaşlar seçilmiş kardeşlerdir!

Petra Fietzek’in kaleme aldığı Gülmek İçimizde, iyi bir arkadaş edinmenin hayatımızdaki değerine dair, gülümseten bir hikâye. Kitap aynı zamanda, çocukların ölüm gibi olgularla yüzleşerek yaşama gerçekçi yaklaşmaları konusunda önemli mesajlar içeriyor.

Yazan: Nida Dinçtürk

Bir insanı keşfetmek, ortak yönler yakalamak, tartışmak, barışmak, acıyı ve sevinci paylaşmak, beraber öğrenmek ve beraber büyümek… Hiçbir karşılık beklemeden tüm varlığınla birinin yanında olabilmeni sağlayan o güçlü duygu: Arkadaşlık. Arkadaş, geriye bakıp anlattığımızda kendimizi mutlu hissettiğimiz nice anının müsebbibi, nice güzel fotoğrafta yanında gülümsediğimiz, nice hüzünlü anda aradığımız ilk kişi. İyi ki varlar ve ne mutlu iyi arkadaş olmayı bilenlere!
Petra Fietzek’in kaleme aldığı, Marine Ludin’in resimlediği Gülmek İçimizde, iç ısıtan bir arkadaşlık hikâyesi. Hep Kitap etiketiyle ve Süheyla Kaya çevirisiyle okuduğumuz kitap, iki mühim konuya uzanıyor: çocukların hayatın gerekçeleriyle teması ve bir arkadaş edinmenin görünenden büyük kıymeti… Kitapta, anne-babasını kaybetmesinin ardından büyük teyzesi Bayan Hafelbein ile yaşamaya başlamış küçük Meret’le karşılaşıyoruz. Dikkatimizi çeken ilk şey, Meret’in anne ve babasının kaybını ajitasyondan uzak ve gerçekçi bir tavırla kabullenmiş olması. Bu kabullenişin temelinde, Bayan Hafelbein’ın Meret’i hiçbir gerçekle yüzleşmekten alıkoymaması var. Bayan Hafelbein ayrıca Meret’in en iyi arkadaşı. Fakat küçük kızın hayatında kendisinden başka kimsenin olmaması biraz canını sıkıyor. Bu yüzden Meret’e en kısa zamanda kendisine bir arkadaş bulması gerektiğini söylüyor. Hafelbein’ın ısrarları sonucu sınıftaki tüm arkadaşlarına potansiyel “en yakın arkadaş” gözüyle bakan Meret, deneyimlerinin sonunda, en başta hiç de iyi arkadaş olamayacaklarını düşündüğü Annabell’e kendini çok yakın hissettiğini, dünyayı beraber keşfedebileceklerini fark ediyor. Annabell ve Meret beraber ağlayıp beraber gülüyor. Meret gülmenin de ağlamanın da insana dair olduğunu ve “içimizde” olduğunu Annabell’le öğreniyor.
Gülmek İçimizde arka planda verdiği mesajlarıyla çocuklarımızı kitabi bilgilerle inşa ettiğimiz plastik fanuslardan çıkartmaya dair bir teşvik olmasının yanında “arkadaşlar seçilmiş kardeşlerdir” şiarına dair, sıcacık bir anlatı. Bitirişte ise büyük bir soruyu miras bırakıyor: Çocuklarımızı korumak adına onları yaşamın ağır detaylarından uzak tutmak, onları “gerçek”ten korumak iyi bir fikir mi?

 

 

 

Gülmek İçimizde
Petra Fietzek
Resimleyen: Marine Ludin
Türkçeleştiren: Süheyla Kaya
Hep Kitap, 68 sayfa
Show More