İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hayatın akıp gidişi ve değişen diğer şeyler…

Sempé’nin çizgilerine alışkın olanlar, şehir hayatına dair konuların ele alınışında bir kör parmağım gözüne tavrı ya da mesaj verme kaygısı olmadığını bilir. Usta çizer, hayatın herkesin malumu olan gerçeklerini, katlanılması gereken yanlarını mizah sosuna bulayarak sunmaya Şehir Yaşamı ve Diğer Şeyler’de devam ediyor.

Yazan: Emel Altay

Ülkemizde özellikle Pıtırcık serisiyle özel bir hayran kitlesine sahip olan Sempé, naif çizgilerini ve minimal tarzını, bu kez şehir yaşamının kaosu, gürültüsü, hayatın akıp gidişi ve değişen diğer şeyleri anlatmak için kullanmış. Kitapta trafik çilesinden her gün değişen mimariyle artık sokağımızı bile zor tanır olmamıza, evlilik, iş çocuk derken geçip giden hayatlardan yalnız olmanın iç sıkıntısına dek birçok insani meseleye değiniliyor.

Nedir bu “ve diğer şeyler”?
Şehirde yaşayan her insan trafik, kalabalık, büyük ve çok binalar, küçük ve az yeşil alanlar, sık sık değişen mimari, gürültü ve aceleden bahsedildiğini az çok bilir. Kitabın ismini tamamlayan “ve diğer şeyler”e gelince; Sempé insana dair tüm hisleri, düşünceleri, şehrin acımasız temposuna karşı ayakta kalmaya çalışan tüm bir insanlık mücadelesini bu “diğer şeyler”in içine sığdırıyor diyebiliriz.

Çizimler kadar öykü dili de başarılı
İncecik ama dopdolu bu kitap, genel olarak çizimlerle ilerlese de Sempé bazı karikatürlerin altına birer cümle, bazılarına ise birer paragraflık öykücükler de serpiştirmiş. Şehir Yaşamı ve Diğer Şeyler’in yaşsız bir kitap olduğunu söylemek mümkün. Yine de çocukların kavramakta zorluk çekeceği alt metinlerin kullanıldığını belirtmek gerek. Bazı karikatürler bir sayfada biterek zihnimizde bir şimşek çakarken, bazıları sayfalarca sürerek bizi hikâyesinin içine sürüklüyor.
1932 doğumlu Sempé neredeyse hiç çizim eğitimi almadan kendi çabaları, sınırsız yeteneği ve özgün hayal gücü ile günümüzün en saygı duyulan, en çok tanınan, en çok ilgi görülen karikatüristlerin arasında geliyor. İlk baskısı Fransa’da 1989 yılında yapılan Şehir Yaşamı ve Diğer Şeyler’i Türkiyeli okurlarla buluşturan Desen Yayınları, Sempé’nin sade ve naif çizgilerine yakışan, titiz bir iş çıkarmış.

 

 

 

Şehir Yaşamı ve Diğer Şeyler
Sempé
Türkçeleştiren: Şirin Etik
Desen Yayınları, 64 sayfa
Show More