İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kardeşimi beklerken

Kardeşlik hakkındaki bu tatlı öyküde küçük bir çocuğun, annesinin hamilelik sürecinde kardeşini beklerken kurduğu hayallerde dolaşıyoruz.

Yazan: Nuray Gönülşen

Hep Kitap’ın yayımladığı Annemin İçindeki Ses, dünya çocuk edebiyatında “silent book” olarak adlandırılan fakat bizde örnekleri nadir görülen bir “sessiz kitap”. Çizimleri yoluyla doğrudan imgeleme hitap eden, görsel okuma ve yaratıcı düşünme becerisini teşvik eden, hayal gücünü harekete geçiren, çocuğunuzla birlikte her okumada ürettiğiniz içeriği zenginleştirebileceğiniz bir çocuk kitabı türü, sessiz kitaplar.

Deniz Üçbaşaran’ı çeşitli çocuk kitaplarına yaptığı çizimlerle tanıyorduk. Bu kez karşımıza “yazdığı” ilk kitapla çıkıyor. Hikâyesini söz yerine resimlere başvurarak aktaran gürültüsüz, sakin, sıcak bir eserle karşı karşıyayız. Bizdeki örneklerinin sayısı, ne yazık ki iki elin parmaklarını geçmeyen sessiz kitap türünde bir eseri ürettiği için, Deniz Üçbaşaran tebriği hak ediyor. Zira bir metin olmadan, sadece çizimlerle bir hikâye anlatılabileceğini bizlere ustalıkla göstermiş.

Üçbaşaran’ın pastel renk tercihleri hikâyeye ayrı bir sıcaklık, samimiyet ve hatta şefkat taşımış. Kardeşlik hakkındaki bu tatlı öyküde küçük bir çocuğun, annesinin hamilelik sürecinde kardeşini beklerken kurduğu hayallerde dolaşıyoruz. Sayfalar ilerledikçe annenin karnının giderek büyüdüğünü, küçük kahramanımızınsa annesinin karnından gelen sese kulak kabarttığını görüyoruz. Çocuğun, hamilelik döneminde annesiyle beraber yaşadığı her deneyimi hayal dünyasında, ileride doğacak kız kardeşiyle beraber yapabileceklerine yansıttığını, deneyimlerini hayallerinde yeniden ürettiğini izliyoruz. Nihayetinde küçük kahramanımızın tüm kitap boyunca bir an olsun elinden bırakmadığı oyuncak ayısını, doğan kardeşine mutlulukla hediye ettiğine bizler de şahit oluyoruz.

Annemin İçindeki Ses okuyanlarda, böylesi güzel bir kitabı, tüm annelerin çocuklarıyla beraber canlandırarak seslendirme fırsatına sahip olması dileğini uyandırıyor.

Annemin İçindeki Ses
Deniz Üçbaşaran
Hep Kitap, 36 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More