İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Yağmur bir gün yağmaktan vazgeçerse ne olur?

Yağmur Adam ve En Güzel Dans’ta Özge Bahar Sunar, yağmuru, dünyevi iklim gerçeklerine değinmek yerine duygusal bir yaklaşım izleyerek ele alıyor.

Yazan: E. Nida Dinçtürk

İnsanlıkla yağmur arasındaki aşk-nefret ilişkisi, galiba doğaya hükmetmeye çalışma gafletine düşüşümüzle başlıyor. Ama “yazcılar-kışçılar” kavgası çıkartmak ya da sevdiğimiz hava durumlarından karakter tahlili yaparak, güneş ve bulut üzerinden ayrışmayı başarmak nereye dayanıyor, onu bilemiyorum. Oysa hepimiz çimenlere yalınayak basmaya, üstüne uzanıp kitap okumaya ya da upuzun pikniklere bayılıyoruz. Aynı zamanda, yağmur yağdı mı kendimize bir kahve koyup, pencerenin kenarında kitap okuma hayaline de kapılabiliyor, toprak kokusuyla yüreğimizi hafifletebiliyoruz. Hepimiz, sonunda güneşin açacağını bildiğimiz için yağmuru, peşinden yağmur yağabileceği için güneşi seviyoruz. Peki, ya bir gün yağmur yağmaktan vazgeçse ne olur?

Özge Bahar Sunar’ın yazdığı, Uğur Altun’un resimlediği Yağmur Adam ve En Güzel Dans, bu soruya, hepimizin aklına gelen dünyevi sonuçların çok ötesinde, bambaşka bir yanıt veriyor. Bu yanıt, kitabın öyküsünü oluşturuyor.

İnsanların parklara hücum ettiği, bisiklete binip çimenlere yayıldığı, güneşli güzel bir gün, aniden bastıran bir yağmurla sulara karışıyor. Herkesin öyle keyfi kaçıyor ki yağmurun müsebbibi Yağmur Adam, sebep olduğu tatsızlığa çok bozuluyor. Yağmuru kesip yeryüzüne iniyor ve bir daha yağmamaya karar veriyor. Yağmursuz günler boyunca sıcaklar bunaltıcı olmaya, yemyeşil çimenler sararmaya başlıyor. Yağmur Adam ise verdiği karardan emin, gökyüzüne dönmeye hiç niyeti yok. Ta ki kulakları pek de iyi işitmeyen ve dans etmeyi çok seven küçük bir kız çocuğu yanına gelene kadar. Bu küçük kızın yağmurla arasındaki bağ, hepimizinkinden farklı; kuvvetli. Öyle ki ancak onun tutkusu Yağmur Adam’ı gökyüzüne geri dönmeye ve yeniden yağmaya ikna edebilir.

Özge Bahar Sunar’ın, yağmuru, dünyevi iklim gerçeklerine değinmek yerine duygusal bir yaklaşım izleyerek ele alışı, hem yüreklere dokunan bir hikâye anlatıyor hem de farklı pencerelerden bakma fırsatı yaratıyor. Bu arada Redhouse Kidz, kitabın kapağına yazar ve çizer olarak ayrı ayrı belirtmeye gerek görmeden sadece Sunar ile Altun’un isimlerini yazarak bir çocuk kitabını yazar ile çizerin aynı oranda yarattığını kabullenmiş bir yayınevi olarak bir alkışı hak ediyor.

Yağmur Adam ve En Güzel Dans
Özge Bahar Sunar’ın
Resimleyen: Uğur Altun
Redhouse Kidz Yayınları, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More