İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bana mutluluğu satın alabilir misin Abidin?

Tumpatumpa Sakın Kaybolma, didaktik olmadan tüketim kültürünü yeriyor ve modern dünya insanının satın alarak mutlu olabilme yanılgısındaki çaresizliğin altını çiziyor.

Yazan: E. Nida Dinçtürk

Kuşaklardır değişmeyen bir ebeveyn şikâyetidir: Her gördüğünü istiyor! Oysaki alışveriş merkezlerinde kendilerini yere atarak ağlayan çocukları karşısında öfke nöbeti geçiren ya da utancından kızaran ebeveynler, bu suçun asıl sorumluları. Rol model olarak çocuklara ekonominin işleyişini, para kazanma sürecini, ihtiyaçlar için harcama yapmanın yanı sıra lüksü ve elbette ki tasarrufu gerektiği şekilde anlatamayan; çünkü çoğunlukla kendi hayatlarında da bu ayrımları keşfedemeyen, havası değişsin diye alışveriş merkezine giden, mutlu olmak için satın alan ebeveynler, bu girdabı kendi elleriyle yaratıyorlar. Tudem Yayınlarından çıkan Tumpatumpa Sakın Kaybolma, tam da bu noktaya parmak basan bir hikâye. Güzin Öztürk’ün kaleme aldığı, Emre Karacan’ın çizimleriyle renklenen kitap, kahramanımız Efe’nin en sevdiği oyuncağı Tumpatumpa’yı kaybedişiyle başlıyor. Çok üzülen Efe’yi annesi, yeni oyuncaklarla teselli etmeye çalışıyor ama elbette hiçbir şey Tumpatumpa’nın yerini tutmuyor. Dahası, anne ve baba, tıpkı yeni bir oyuncağın her şeyi düzeltebileceği yanılgısına düştükleri gibi, yeni şeyler satın alarak mutlu olabileceklerini düşünerek, tutarsız bir alışveriş batağına düşüyorlar. Edinilen “sihirli bir kart” ve her fırsatta bir mabet gibi ziyaret edilen alışveriş merkezi, her şeyi daha da çıkmaza sokuyor. Sonuç olarak yaşadıkları ev o kadar çok eşyayla doluyor ki Efe ve ailesi, yerlerinden kıpırdayamaz, birbirlerini dahi göremez oldukları bir enkazın altında kalıyorlar.

Öztürk’ün bu tasviri, tüketim kültürünü didaktik olmaktan uzak bir anlatımla yeriyor ve modern dünya insanının satın alarak mutlu olabilme yanılgısındaki çaresizliğin altını çiziyor. Öte yandan yazarın anlatımındaki ritim ve metinde kullandığı nakaratlar sayesinde yakaladığı vurgular, alışveriş yapma hâlinin hipnotik etkisine de göndermelerde bulunuyor. Bu üslup aynı zamanda hikâyeye masalsı bir hava vererek okuru kavrıyor ve kendi tarafına çekiyor. Elbette ki “şu üç günlük dünyada” mutluluk ve lüks kavramını sadece satın alabilirlikle özdeşleştiren ebeveynler de bu kitaptan nasiplerini alıyor.

 

 

 

Tumpatumpa Sakın Kaybolma
Güzin Öztürk
Resimleyen: Emre Karacan
Tudem Yayınları, 48 sayfa
Show More