İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kardeşim bir şebek!

“Ablam bir gergedan!”

Yazan: Çağla Vera Kılıçaslan

Rocio Bonilla’nın yazıp resimlediği Kardeşler!, çift taraflı bir kitap. Her iki başlangıç sayfasında, iki farklı çocuk “Kardeşimi sevmiyorum,” cümlesiyle karşılıyor okuru. Bir yandan da “onu neden sevmediğimi görmek istiyorsanız, şuna bir bakın,” dercesine yan sayfaya işaret ediyorlar. O da ne! Bir şebek ve bir gergedan! Ablanın imgeleminde kardeşi tam bir şebek; çünkü o, her şeye zarar veren, eşyalarını karıştıran bir baş belası. Ayrıca sulu gözün de teki. Küçük kardeş ise ablasını bir gergedan olarak tasvir ediyor; çünkü ablası, ona küçükmüş gibi hissettiren, sıkıcı, sinirli ve zorba biri.

Kitabın ayrı uçlarında duran ve birbirine gerçekten gıcık olan bu iki karakter, sayfalar boyunca eş zamanlı olarak birbirine yaklaşıyor. Birbirlerine duydukları sevgide buluştukları nokta ise kitabın tam ortasına denk düşüyor. Burada, kitabın kalbinde, onları bir de sürpriz bekliyor.

“Aslında iki kardeş olmak o kadar da kötü bir şey değil,” dendiği yerde buluşmanın, sadece hikâyenin kurgusu ile değil kitabın tasarımıyla da gerçekleşmesi etkiyi pekiştiren güzel bir detay olmuş. Kitabın illüstrasyonlarında ise kardeşler arasında gözlerle oynan çekişmeli oyun, insanı gülümseten cinsten. Rocio Bonilla, çocukların bir duygudan diğerine zıplayıp hoplayan ifadelerini ve mimiklerindeki muzırlığı başarıyla yakalamış. Kitapta dinamik bir grafik etki de mevcut. Capcanlı, enerjik ve hareket hâlinde olan çocuk dünyası, resme iyi dökülmüş.

Kitabı okuyan biri için, sanatçının pedagog olarak okullarda çalışmış olduğu bilgisi de şaşırtıcı değil. Tersine bu durum, doğal ve samimi hikâyede kendini belli ediyor. Bonilla, iki çocuğun birbirlerine duydukları sevginin ve kardeş olmaktan duydukları memnuniyetin farkındalığının, büyük anlam ve aksiyonlar sonucu değil, minik ve olağan anlardan kaynaklandığının altını ustalıkla çizmiş. “Şebek kardeşin” diğerini güldürdüğü ya da “gergedan ablanın” en yüksek kuleleri yaptığını anımsatarak örneğin… Sonuç olarak, Rocio Bonilla, çocuklar için, rahatlıkla özdeşleşebilecekleri bir kardeşlik ve sevgi hikâyesi yaratmış.

 

 

 

Kardeşler!
Rocio Bonilla
Türkçeleştiren: Halil Türkden
Günışığı Kitaplığı, 52 sayfa
Show More