İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Mutluluk kaç para eder?

Esra Özilhan Çiftçi’nin çevirdiği kitap, kısa ama dopdolu metninde parayla satın alınamayan mutluluğa odaklanıyor.

Yazan: Özlem Toprak

İlk resimli kitabı elinize aldığınız çocuk hâlinizi hatırlar mısınız? Çocukları okuma zevkiyle buluşturma noktasında, bu kitapların çok özel bir yeri var. Çünkü küçük okurlar, satırlar arasında kendi hayal güçlerine ait resimleri görmeye başlamadan önce bu rengârenk, özgün çizimlerden beslenir. Elimizde işte böyle, çizimleri de en az hikâyesi kadar etkileyici bir resimli kitap var. Ehsan Abdollahi’nin çizimleriyle hayat verdiği Pippa Goodhart’ın Bir Şişe Dolusu Mutluluk (A Bottle of Happiness) kitabı Arden Yayıncılık tarafından basıldı.

Esra Özilhan Çiftçi’nin çevirdiği kitap, kısa ama dopdolu metninde parayla satın alınamayan mutluluğa odaklanıyor. Masal formatındaki anlatının başkahramanı Pim adında bir çocuk. Pim, dağın eteğinde toprakları kurak, yer altı zenginliklerinden ve denizden yoksun oldukları için sıkıntı içinde yaşadıkları köyden çıkıp dağın öte tarafına geçmeye karar veriyor. Bunu yaparken de asıl isteği, onca zorluk içerisinde tek sığınağı birbirine öyküler anlatmak olan köyünün halkına yeni bir öyküyle dönmek. Köpeği Tiddle ile birlikte vardıkları bolluk bereket içinde yaşayan bu köyün pazarında aldığı mala karşılık verebileceği bir şey düşünürken, masalın özünü oluşturan cümleyi sarf ediyor. “Düşündüm de, bizde sizde daha çok bulunan tek bir şey varsa o da mutluluktur.” İyi de mutluluk şişeye konur mu? Bu sorunun yanıtını, mutluluğun maddi değerlere üstün olan yanını Pippa Goodhart’ın hiç didaktizme düşmeyen çağdaş masalının sonunda buluyoruz.

VEREREK ÇOĞALMAK
Türkçede Martı Çocuk Yayınlarından çıkan Hamper’ın Büyük Kaçışı, Üvey Kız Kardeşim Ella, Ben ve Semenderim, Kibirli Prune ve abm Yayınevi tarafından basılan Burası Benim Yerim ile tanınan Pippa Goodhart, geleneksel masalları farklı açıdan anlatan, arkadaşlığın kıymetini, paylaşma ve dışlanma mekanizmalarını hatırlatan bir yazar. Tarih eğitiminin ardından uzun yıllar öğretmen olarak çalışan Goodhart, 1994’ten bu yana pek çok ödüllü kitaba imza attı. Kırkyama tarzı resimleriyle kitabı zenginleştiren İranlı çizer Ehsan Abdollahi ise bu kitap da dahil olmak üzere kendi coğrafyasının geleneksel motiflerinden esinleniyor.

Kapitalist düzenin çarkları içerisinde insanı insan yapan değerlere vurgu yapan Bir Şişe Dolusu Mutluluk, çocukları edebiyatla buluşturmak için çok uygun bir anahtar. Kapının ötesi herkesi zenginleştirecek.

 

 

 

Bir Şişe Dolusu Mutluluk
Pippa Goodhart
Resimleyen: Ehsan Abdollahi
Türkçeleştiren: Esra Özilhan Çiftçi
Arden Yayınları, 28 sayfa
Show More