İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hayır, teşekkürler!

Kitap, çocuğa özel bölgelerini tanıtırken, ona kendisine güvendiği kişilerden oluşan bir güvenlik ağı kurabileceğini ve gerektiğinde “Hayır!” diyebileceğini de gösteriyor.

Yazan: Olcay Mağden Ünal

Her çeşit duyguyu uçlarda yaşayan ve bunca muhafazakârlığın yanında kimsenin başkasının kişisel alanına saygı göstermediği, bunun yanı sıra bedensel temastan bir türlü vazgeçilemeyen biricik ülkemizde çocuklarımıza öğretmemiz gereken en önemli konu, belki de beden güvenliği. Fakat en nihayetinde kabul etmek gerekir ki hâlihazırda yetişkin insanların çoğunluğu, ayıp kavramıyla yetiştirildiği için bu kişilerin kendi çocuklarına nasıl yol göstereceklerini bilememeleri de son derece normal. Çocukların hâlen “Hadi öp teyzeyi, amcayı! Aaa hadi ama canım, bizimki biraz çekingen teyzesi/amcası!” gibi sözlerle yıldırılmaya devam ettiği bir toplumda yapmamız gereken şey, beden güvenliği kavramını yalnızca çocuklara değil, bilhassa ebeveynlere aktarmak. Onları bu konuda eğitmek, bilinçlendirmek. Dünya ne yazık ki tozpembe bir yer değil, hatta gri bile değil; Dünya şeker renklerine bulanmış zifirî karanlık bir çukur. O çukurun içinde yaşananlar insan aklının kabul edebileceği sınırların ötesine geçtiği için biz onu hayallerimizle renklendirdik, aksi hâlde akli melekelerimizi yitirmeden yaşamlarımızı sürdürebilmemiz mümkün değil.

Bu Vücut Benim! Ben Ne Dersem O Olur! aslında tam olarak yukarıda bahsettiğim ihtiyacı karşılayacak türden bir kitap. Çocuğa kendisini koruması için gerekli becerileri kazandırmayı amaçlarken bir yandan da ebeveyn ve eğitimciye, sunduğu tartışma sorularıyla, bu konuda çocukla nasıl bir iletişim kurabileceğine yönelik bir nevi tavsiyede bulunuyor. Bana kalırsa kitap metodolojik olarak çok doğru bir yol izlemiş. Örneğin her şeyden önce konuya hisleri tanıtarak giriyor. Bu şu açıdan çok önemli, çünkü hislerinin farkına varan ve bu duyguların ona işaret ettiklerini okuyabilen çocuk, aslında vücudunu da tanımaya başlıyor. Kim güven veriyor, kim tedirgin ediyor, hangi dokunuş sevgi dolu hangisi şüphe uyandırıcı? Hislerini, vücudunu ve dolayısıyla da kendini tanıyan çocuk, bu soruların cevabını hiçbir ikilem yaşamadan verebiliyor. Kitap, çocuğa ayrıca özel bölgelerini de tanıtırken, ona kendisine güvendiği kişilerden oluşan bir güvenlik ağı kurabileceğini ve gerektiğinde “Hayır!” diyebileceğini gösteriyor.

Net ifadeler, ilgi çekici çizimler ve yerinde yönlendirmelerle alanında hazırlanmış başarılı bir kitap olduğunu düşünüyorum. Bu konuyu irdeleyen daha çok çalışmanın daha fazla çocuk ve ebeveyne ulaşması dileğiyle.

Bu Vücut Benim!
Ben Ne Dersem O Olur!
Jayneen Sanders
Resimleyen: Anna Hancock
Türkçeleştiren: Nurten Hatırnaz
Beyaz Balina Yayınları, 40 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More