İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Başında deli bir orman

Huysuz bir canavar, beklentiler, hayaller ve orman…

Yazan : Sima Özkan

Hoi Hoi’nin sürekli şikâyet eden, huysuz bir canavar olduğunu söyleyip duruyorlar. Ormanda kimse onu anlamıyor. Ormanın ne harika bir yer olduğundan bahsedip duruyorlar. Siz ormanı bir de Hoi Hoi’ye sorun.

Cıvıltı, vızıltı, hışırtı… Ormanın tüm o sesleri. Neşe saçan renkler. Gözünün içine içine batan gün ışığı. Çiçeklerin baskın kokuları. Uçuşan, parıldayan, vızıldayan cümle börtü böcek. Ormanı sarıp sarmalayan tüm canlılar âlemi. IY! OFF! Hepsi baş ağrısı sebebi. Dayanamıyor Hoi Hoi. Tek istediği sakinlik.

Hoi Hoi’nin başında deli bir orman! Ormanda beynini kurcalayan, onu huzursuz eden ne çok şey var. Orman, onun başının belası ama bir yandan da evi, yuvası. “O ses bana hep diyordu ki, ne olursa olsun evindesin Hoi Hoi.”

Gonca Mine Çelik’in yazıp resimlediği Hoi Hoi’de ormanı bir de huysuz, huzursuz, aksi bir canavarın ağzından dinliyoruz. Kafası karışık bir canavar o. Kulakları her şeyi duyuyor, o hassas burnunun direği kırılıyor çiçeklerin keskin kokusundan. Kendiyle de huyuyla da ormanla da baş edemiyor. Pek de sevimli olmayan bu canavar, resmen ormandan huylanıyor. Ormandaki seslerin bir canavarın tüm vücudunu tir tir titrettiğine kitaplarda pek rastlamadınız, değil mi? Sivri dişli, koca gözlü, boylu poslu bir canavardan bahsediyorum üstüne üstlük.

Kitabın arka kapak yazısında da yer aldığı gibi, “farklılıklar, alışıldık kalıplar, beklentiler, hayaller ve gerçekler üzerine” bir hikâye Hoi Hoi’ninki. Kimse ormana bayılmak zorunda değil. Bir çocuk pekâlâ ormandan korkabilir, börtü böcekten huylanabilir. Peki niye? Farklı bir canavar karakteri karşımızdaki. Canavar olmak hiç kolay değil, hiç… Rengârenk sayfaların arasında onunla birlikte huzur arayışına çıkıyoruz. Çünkü onun doğum günü. Çünkü aslında onun tek istediği, “tam da onun istediği gibi”, sakin bir doğum günü partisi.

Hoi Hoi, beklentileri ve hayalleri olan bir canavar. Her çocuk kadar biraz canavar. Huysuz ve tatlı bir doğum günü çocuğu o. Belki de kitabın ilk sayfasından beri söylenip durmasının sebebi bu. Kim sevdikleriyle bir arada olabileceği, mumlarla bezeli kocaman bir pastayı üflediği, dileği ve istediği her ne şekildeyse, “tam da istediği gibi” sürpriz bir doğrum günü partisinin hayalini kurmaz ki?

Hoi Hoi
Gonca Mine Çelik
Meav Yayıncılık, 34 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More