İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

90’larda çocuk olmak: Bitmeyecek sanılan yazlar ve kocaman bahçeler

Misket ve Gazoz, doğanın çocuklara nasıl bir özgürlük verdiğini ve iki kişinin bir kişiden çok daha eğlenceli olduğunu hatırlatıyor bizlere.

Yazan: Adalet Çavdar

Televizyona her an izin verilmediği, İnternet’in bilgisayarın olmadığı, cep telefonunun henüz icat edilmediği yaz tatillerinizi hatırlıyor musunuz? Ben hatırlıyorum, çok güzellerdi. Ankara’da büyüdüğüm evin kocaman bir bahçesi vardı, bütün sokağın bahçeleri birbirine açılırdı. Yazın, sokağın yaşlılarının torunları da gelince değmeyin keyfimize. Ağaçlara dalmalar, kümeslere girmeler, gece yarılarına kadar sokaklarda oynamalar. Hepsi, hepsi özgürlüktü. Şu yaşımda o kadar özgürlüğü herhangi bir yerde bulmam mümkün değil.

Beyza Akyüz’ün yazdığı, Zeynep Özatalay’ın resimlediği, Tudem tarafından yayımlanan Bahçede Ters Giden Bir Şey Var, bana o yaz tatillerini hatırlattı. Bahçesi, havuzu olan siteler ya da on adımlık parkların dışında pek bir şey görmeyen çocukların okuyunca şaşıracakları bir zamandan, dört evin olduğu, dağlar arasında kalmış gizli bir bahçeden bahsediyor Beyaz Akyüz. Ne okul, ne ders, ne televizyon, ne trafik lambası, ne para, ne market, ne de düzgün giyinme kuralı yok bu bahçede. Büyük küçük pek çok hayvan ve her yaz bir araya gelen akrabalar, çocuklar var.

Misket ile Gazoz pek meraklı iki kuzen ve bir de yanlarında, iki kafadar sayesinde başına durmadan dert açılan Böcek Tepetaklak var. Tepetaklak biraz şapşal ama çabuk adapte olan küçük bir arkadaş. İnsanlarla konuşabiliyor. Bazen uzun zamanlar hayata tersten bakmayı seviyor, ters dönmüş hâlde günlerce kalıyor. Misket ve Gazoz, böcek arkadaşlarından çok şey öğreniyorlar.

Örneğin; hayata ve başlarına gelen şeylere tersinden bakmayı.

Köyün büyüklerinden olan Gök Gözlü Kadın, Gazoz ve Misket’i korkutuyor. Evinin her yanında hayvanlar olan kadının sakladığı bir valizi var. Çocuklar o valizin içinde ne olduğunu merak ediyorlar. Bir plan yapıp, gizlice kadının evine giriyor ve valizin içine bakıyorlar. Elbette şaşırtıcı şeylerle karşılaşıyorlar. Sonrasında da korkup hızlıca kaçıyorlar. Zaten Gazoz ve Misket önce bir şeyler yapıp, sonrasında sıklıkla koşa koşa kaçıyorlar…

Başlarına açtıkları ufak tefek dertler ile hayata dair pek çok şey öğreniyor bu iki kuzen. Anneannesinin neden diğerleri kadar konuşmadığını, gülmediğini anlamaya çalışıyor örneğin Misket. Hem annesi hem Böcek Tepetaklak insanların neden sustuklarını ona anlatmaya çalışıyor. Gazoz ise ailesindeki diğer insanlar gibi değil. Ne babasına ne annesine ne kardeşlerine benziyor. Onlar gibi ürkütücü değil, daha samimi. Çoğu zaman onun yokluğunun bile farkında olmuyor ailesi.

Misket ve Gazoz o bahçenin içinde beraber büyüyorlar, büyürken doğayı, yaşlıları ve aileyi öğreniyorlar. Ay çıkmadan eve, gün doğmadan sokağa dönüyorlar. Bütün bunlar bugün evlerinden dışarıya pek çıkamayan, yalnız büyümeye çalışan çocuklar için ne demek bilmiyorum. Onların hayal dünyalarının içinde Misket ve Gazoz’un yaşadığı gibi bir yer, bir bahçe var mı bilmiyorum. Lakin bu iki kuzen doğanın ne kadar eğlenceli olduğunu ve beraber küçük maceralar yaşamanın ne demek olduğunu anlatıyorlar. Özellikle de sır tutmanın önemini vurguluyorlar.

Hayvanların hepsinin tek dili konuşmadığını, hepsinin birbirini tanımadığını zamanla öğreniyor Misket. İkisi de anneleri için zor çocuklar. Sürekli yüreklerine ağızlarına getiriyorlar kadınların, yaptıkları küçük kaçamaklarla. Misket ve Gazoz, doğanın çocuklara nasıl bir özgürlük verdiğini ve iki kişinin bir kişiden çok daha eğlenceli olduğunu hatırlatıyor bizlere.

Aslında sadece küçüklerin değil büyüklerin de okurken çok eğlenecekleri bir kitap Bahçede Ters Giden Bir Şey Var. Çoğumuz o sonsuz uzunlukta olduğunu sandığımız 90’lı yılların teknolojiden uzak yaz tatillerini özlemiyor muyuz? Misket, 90’larda çocuk olan herkesin olduğu o küçük kahraman… ayakkabısız, çorapsız, kirlenebilen çocuklardan. Yıllar sonra o gizli bahçede yaşadıklarını anlatabilmek için yazar olmuş bir koca çocuk.

Beyza Akyüz bize kendi çocukluk anılarını anlatıyor bu kitabıyla. Neşeli ve macera dolu yazlar ve kocaman bahçeler arasında yaşanan bir çocukluk insanın ilerleyen zamanlardaki hayatını sıradan ve sıkıcı olmaktan çıkarır elbette. Daha büyürken heybesine topladığı hikâyeler onu şekillendirir ve bu dünyaya hikâyeler anlatmaya devam eder.

Bahçede Ters Giden Bir Şey Var
Beyza Akyüz
Resimleyen: Zeynep Özatalay
Tudem Yayınları, 120 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More