İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hayalleri süsleyen elmalar ve paylaşmanın güzelliği

Devasa bir elma ağacı ve kıpkırmızı elmaların hayalini kuran hayvanlar… İyi ki paylaşmak var!

Yazan: Nihan Bora Sapmaz

Bir kitapta sözcüklerin olmasına alışkınız ama anlatılan hikâyenin sadece resimlerden oluşmasına, belli bir yaş grubu kitaplarının dışında çok da alışkın değiliz. Kapağında “Bu bir sessiz kitaptır” yazan Elmaları Nasıl Toplarsın?, bu nedenle ilgimizi çekiyor.

Kitap bir uzay boşluğuyla açılıyor, her bir resim karesinde önce dünyaya, sonra yemyeşil bir alana, sonra da heybetli mi heybetli elma ağacına yaklaşıp orada duruyoruz. Ağacın yemyeşil yaprakları arasında parlayan kıpkırmızı elmalar… Onlarca hayvanın hayali ise bu elmalara sahip olabilmek. Elmalara ulaşmak için her birinin farklı bir fikri var; tilki vince binerim diyor; fil, hortumunu uzatmayı planlıyor; kurbağa, zıplayarak elmalara erişebileceğini
düşünüyor; kirpinin yaratıcı fikri ise uçan balonlara binmek; kaplumbağa, ağaca tırmanarak elmaları alabileceğini tasarlıyor; pandanın planı ise uçan balona binmek ve ağacın tepesine konmak…

Hiçbirinin planı tasarladığı gibi gitmiyor. Hâlbuki hayal ederken ne kadar da kolaydı her şey… Hepsi hüsranla sonuçlanıyor. Tıpkı hayatta planladığımız her şeyin yolunda gitmeyeceği gibi… Ama yine de onlar pes etmiyor.

Bir gece geçiyor, hayaller baki, elmalar zihinde uçuşuyor… Ertesi gün, aynı motivasyon ve heyecanla ağacın yanına gidiyorlar ama bir de ne görsünler! Ağaçta bir tane bile elma kalmamış! Bir maymun, onlar için tüm elmaları toplamış, bir sepete koymuş. Hepsi neşeleniyor ve tüm ekip çimlere yayılıp elmaları afiyetle yemeye başlıyor. Paylaşmanın güzelliğiyle karşı karşıyayız.

Bu sessiz kitabın fikrini bulan ve kurguyu oluşturan iki deneyimli isim var karşımızda: Aytül Akal ve Mavisel Yener. Akal ve Yener, sözcükleri kullanmadan bir kitap tasarlamışlar ve bu fikir, Ece Zeber’in çizimleriyle hayat bulmuş. Sözcüklerin gücünü elbette yadsıyamayız ama bazen sadece renk ve çizimle de ne kadar da etkileyici bir kitap yazılabileceğini anlıyoruz bu kitapla.

Elmaları Nasıl Toplarsın?
Aytül Akal – Mavisel Yener
Resimleyen: Ece Zeber
Redhouse Kidz Yayınları, 40 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More