İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Fırtınanın sevdiği çocuk

Yalnız Balina kitabından tanıdığımız tatlı Noi’nin maceraları, bu kez büyükannesinin yanında devam ediyor…

Yazan: Gökçe Gökçeer

Her kitabıyla içimizde bambaşka bir iz bırakan Benji Davies, tatlı kahramanı Noi’yle bizi son kitabında yeniden buluşturarak ne iyi etti! Onu çok iyi tanıyoruz: Babası ve altı kedisiyle birlikte deniz kenarında yaşıyor; balinaları, kedileri ve resim yapmayı çok seviyor. Meraklı ve pırlanta kalpli. Yalnız Balina’da, aslında bulduğu minik balina gibi kendini yalnız hisseden Noi, babasıyla kopuk ilişkisini sanki biraz da o balina sayesinde toparlamıştı desem, abartmış olmam sanırım.
Noi, bu kez yaz tatilini geçirmek üzere büyükannesinin yanına gidiyor. Ama bu ona göre pek de iyi bir fikir değil. Çünkü büyükannesi yosun çorbası yapan, dişlerini kavanozda saklayan, uykusunda bir mors gibi horlayan ve teknik olarak Noi’yle oyun oynama ihtimali çok düşük olan yaşlı bir kadın. Yaşlılar zaten çocuklara nasıl yetişsin ki… Noi, pek çok çocuk gibi böyle düşünüyor olmalı.
Fakat işler pek beklediği gibi gelişmiyor. Bir gün, büyükannesine haber vermeden evden çıkan Noi’nin başına garip bir şey geliyor: Fırtına ona minik bir kuş getiriyor. Benji Davies’in fırtınayı, fırtınanın Noi’yi çok sevdiğini düşünmeden edemiyorum.
Kuş pek iyi görünmediği için Noi onu kaptığı gibi büyükannesine götürmek üzere yola çıkıyor. Kayaların üzerinden atlayıp zıplarken, fırtınayla yükselen dalgaların arasından görünen kahramanı, onu ve minik kuşu kurtarmaya geliyor. Kim bu kahraman?
Elbette büyükannesi… Yol boyu kurtardıkları kuşları eve getiren büyükanne ve torunu, hepsini iyileştirip doğaya salıyor. Yazın kalan kısmını da birlikte geçiriyorlar, üstelik Noi gördüğüm kadarıyla hiç de sıkılmışa benzemiyor.
Büyükannem ve Minik Kuş, aslında nefis bir üçlemenin son kitabı. Yalnız Balina olarak dilimize çevrilen The Storm Whale kitabından sonra Davies’in yazdığı The Storm Whale in Winter adlı kitap Türkçe olarak yayımlanmadı. Bu, seride bir eksiklik yaratıyor mu, bilmem. Ama gönül isterdi ki Noi’nin kurtarıp annesinin yanına gönderdiği minik balinanın bir nevi gönül borcunu ödemek için geri döndüğü bu sıcacık hikâyeyi de Türkçe okuyabilelim. Neyse ki serinin son durağı olan bu kitapta, Yalnız Balina’ya göndermelerle dolu, nefis bir hikâye okuyoruz. Noi’den ve her detayında dünyalar keşfettiğimiz Davies kitaplarından ayrı düşmek zor. Dileriz seri yepyeni maceralarla devam eder.

Büyükannem ve Minik Kuş
Benji Davies
Türkçeleştiren: Oğuzhan Aydın
Redhouse Kidz Yayınları, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More