İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Uykudan önce

Kitabın kahramanları olan hayvancıklar, görmediğimiz bir çocuğun odasındaki oyuncaklar aslında. Düğmeler ise kitabı okuyan ebeveyn/yetişkin ile dinleyen çocuğu yönlendirip eğlendirecek komutlar.

Yazan: Sanem Erdem

Çocuk kitaplarıyla içli dışlı olduğum için mutluyum. Kimi zaman kendi çocukluğumla bağ kurup güzel anları hatırlamama yardımcı olurken kimi zaman küçük arkadaşlarımla anlaşıp eğlenmeme imkân sağlıyorlar. Bu yüzden okuduğum kitaplar hakkında yazarken pusulamın ibresi genellikle bu yöne kayıyor. Bu ayın kitabı için yine bu pusulaya başvurdum.
Sally Nicholls’ın yazıp Bethan Woollvin’in resimlediği Rengârenk Düğmeler, oyunlu ve oyuncaklı bir kitap. Türlü türlü hayvancıkların birbiri ardına düğmeler keşfedip bunlara tek tek basmalarına eşlik ediyoruz kitap boyunca. Kimi kırmızı bir uyarı düğmesi kimi yeşil renkli dil çıkarma düğmesi…
Pembe renkli sarılma düğmesine basan hayvancıklar zıp zıp zıplayıp şen şakrak şarkılar söylemekten yorulunca,
beyaz düğmeye basıp karanlığa bürünüyorlar. Bir köşede beliren “UYAN” düğmesi ise sabah olduğunda keşfedilmeyi
bekliyor.
Kitabın kahramanları olan hayvancıklar, görmediğimiz bir çocuğun odasındaki oyuncaklar aslında. Düğmeler ise kitabı okuyan ebeveyn/yetişkin ile dinleyen çocuğu yönlendirip eğlendirecek komutlar. Bu açıdan Rengârenk Düğmeler bir tür aktivite kitabı. Anne-baba ve çocuğun birlikte okuyup yeri gelince gülerek, yeri gelince birbirlerini gıdıklayıp birbirlerine sarılarak oynayacakları, eğlenceden yorulunca da elektrik düğmesine basıp çocukların (belki ebeveynlerin de) uykuya teslim olacakları geceleri akla getiriyor. Geceler diyorum, zira bu yeni eğlencenin tadını alan çocuk, günler hatta haftalar boyunca kitabı tekrar tekrar “okumak” isteyecektir. Ebeveynler için kimi zaman yorucu olabilecek bu tür aktivitelerin, gelecekte çocuklar için geriye bakıp mutlulukla anacakları hatıralara dönüştüğü tecrübeyle sabittir. Göyçen Gülce Karagöz’ün çevirisiyle yayımlanan Rengârenk Düğmeler, yazarı Sally Nicholls’un ülkemizde yayımlanan ilk resimli kitabı. Çizer Bethan Woollvin ise kendine özgü tarzıyla karakterlere meraklı gözler bahşetmiş ki, resimlediği diğer kitaplara ve internet sitesine bakınca bu gözlerin çizerin imzası olduğu anlaşılıyor. Kitabın basit dili ve sade tasarımı tek başına okunmaya uygun olsa da, katılımcı sayısı arttıkça eğlencenin tadı daha çok çıkacaktır.

Rengârenk Düğmeler
Sally Nicholls
Resimleyen: Bethan Woollvin
Türkçeleştiren: Göyçen Gülce Karagöz
abm Yayınları, 28 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More