İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Zorbalık peşinde zor bir balık

Güçlü olan zayıf olanı ezmeli mi? Birinin kendini diğerlerine kabul ettirmesinin yolu, güç gösterisi ve zorbalık mı olmalı? Kişiyi zorbalık etmeye iten nedenler nedir?

Yazan: M. Banu Aksoy

Zor Balık, ismini hak edecek ne varsa yapan bir zorba. Güç gösterisi yapmada, kalp kırmada, alay etmede ondan iyisi yok. Başkalarının üzüntüsünden ve çaresizliğinden beslenmekten âdeta keyif alıyor. Güçlü olmak onun için önemli. Çünkü böylece hak ettiği saygıyı göreceğini düşünüyor. Onun zorbalığına maruz kalan diğer balıklar ise her yolu deniyorlar. Uyarmak, kızmak, neden böyle davrandığını sorup onu anlamaya çalışmak ve sonunda onu yalnız bırakmak… Ancak yalnız bırakılmak ve dışlanmak Zor Balık’ın daha da öfkelenmesine neden oluyor. Ta ki günün birinde bir balıkçının kovasına hapsolana kadar. Kendini bir teknede, dev gibi bir kedinin burnunun dibinde bulan Zor Balık “İşte gerçek güç diye ben buna derim,” diyor ve tir tir titriyor. Zorbalığı ondan iyi kim bilecek?
Başına geleceklere hazırlanıyor ama o da ne? Kedinin bu küçük balığa zorbalık etmek gibi bir niyeti yok ki!
Güçlü olan zayıf olanı ezmeli mi? Birinin kendini diğerlerine kabul ettirmesinin yolu, güç gösterisi ve zorbalık mı olmalı? Kişiyi zorbalık etmeye iten nedenler nedir? Bu soru listesi uzayıp gider. Zor Balık, zorbalık üzerine konuşulabilecek pek çok kapı açıyor bize. Kitabın yazarı Uzman Klinik Psikolog Büşra Tarçalır Erol, uzmanlığını “okullarda zorbalık” konulu tezi ile almış. Yazar, kitabın sonunda “Zorbalık ne demektir?” başlıklı bir yazı da kaleme almış. Zorbalığın tanımıyla başlayan yazıda çocukları “zorba” ve “mağdur” olarak tanımlamak yerine “zorbaca davranan ve “zorbalığa maruz kalan” ifadelerini kullanmanın daha doğru olacağı belirtilmiş. Zorbalıkla karşılaşıldığında
atılacak adımları ve ne tür davranışlarını benimsemek gerektiğini de belirten Tarçalır Erol’ın yazısı, ebeveynler ve öğretmenler için hayli yol gösterici…
Zor Balık’ın resimleri ise grafik tasarımcı ve illüstratör Uğur Altun’a ait. Altun, çalışmalarıyla yurt içinde ve uluslararası platformlarda başarı elde etmiş ödüllü bir sanatçı. Bu kitapta da özgün üslubuyla kendini belli ediyor. Yumuşak bir renk paleti tercih eden Altun, çizginin ve farklı dokuların bir araya geldiği, onlarca balığın gezindiği capcanlı ve alışılmadık bir su altı dünyası yaratmış.

Zor Balık
Büşra Tarçalır Erol
Resimleyen: Uğur Altun
Redhouse Kidz Yayınları, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More