İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

“Ben yaptım!”

Kitap, yalan ile gerçek arasında kalan bir çocuğun içindeki vicdan muhasebesini, sade ve açık bir dille gözler önüne sererken, ders vermekten ya da yargılamaktan uzak duruyor.

Yazan: Sanem Erdem

Ali bir kabahat işlemiş; izin almadan ağabeyinin bisikletini kullanmış. Üstüne üstlük bisikleti annesinin arabasına çarpmış. Bisiklet yamulmuş, annesinin arabası çizilmiş ama Ali iyi; yani dışarıdan bakınca öyle görünüyor. Oysa içinde bir çatışma yaşanıyor.

İngiliz yazar ve illlüstratör Tim Hopgood’un yazıp David Tazzyman’ın resimlediği Ali’ye Göre Gerçek, böyle başlıyor. Ali bir tarafta, “Gerçek” de karşısında; endişeli gözlerle birbirlerine bakıyorlar. Ali, Gerçek ile yüzleşmekten korkuyor belli ki… Gerçek ise muhtemelen Ali’nin ona çektireceği eziyetten korkmakta.

Yanlış bir şey yaptığının farkında olan Ali, annesinin tepkisinden korkuyor. Önce gerçeği çarpıtmayı deniyor; ona ne olduğunu soran arkadaşına bir masal prensesinin gelip bisikleti aldığını söylüyor. Arkadaşı ise annesinin sinirleneceğini söylüyor ona; bu Ali’nin işine gelmiyor tabii. Üstelik Gerçek hâlâ yanında, aynı şekilde duruyor. Sonra Gerçek’i esnetmeye çalışıyor. Bu da işe yaramayınca gerçeği gizlemeyi, üstünü örtmeyi, saklamayı, görmezden gelmeyi deniyor. Ali’nin çabaları karşısında arkadaşları ne tepki verirse versin, Gerçek bana mısın demeden tüm varlığıyla Ali’yi gölge gibi izlemeye devam ediyor. Annesinin ona seslenmesiyle korktuğu an gelip çattığı zaman, bu kez Gerçek’in gözlerinin içine bakmayı deniyor Ali, sonra da…

Ali’ye Göre Gerçek’in, yalan söylemenin psikolojisi üzerine eğildiği söylenebilir. Ali, hatasının farkında olduğu ve annesinin ona kızmasından korktuğu için kendini kötü hissederek, bundan kurtulmanın yollarını arıyor. Kitap, yalan ile gerçek arasında kalan bir çocuğun içindeki vicdan muhasebesini, sade ve açık bir dille gözler önüne sererken, ders vermekten ya da yargılamaktan uzak duruyor. Bu tercih, okuru Ali’ye empati ile yaklaşıp kendini onunla özdeşleştirmeye davet ediyor. Dolaysız, kısacık cümlelerle anlatılan hikâyeye eşlik eden komik ve basit çizimler de henüz okuma yazma öğrenmemiş çocukların yalan-gerçek kavramlarını kolayca anlamalarına yardımcı olacaktır.

Ali’ye Göre Gerçek
Tim Hopgood
Resimleyen: David Tazzyman
Türkçeleştiren: Hülya Şat
Altın Kitaplar,
32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More