İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bir… ’Ki… Üç

Üç, farklılıkların kabulüne ilişkin güçlü bir mesaj verirken kimsenin duygularıyla oynamıyor. Hayattaki eksikliklerin yokluğuna vurgu yapmak yerine var olan koşulların güzelliğine işaret ediyor.

Yazan: M. Banu Aksoy

Günün birinde bir oğlan çocuğu, üç bacaklı bir köpekle karşılaşır. Köpek, kendini çocuğa tanıtır ve sonra da yanından çekilip gitmez. Aradan yıllar geçer. O çocuk büyüyüp bir sanatçı olur ve yirmi yıl boyunca kalemiyle o köpeğin ruhunu yakalamaya
çalışır. Defalarca üzerinden geçtiği taslaklarda üç bacaklı köpeğe eşlik eden tek bacaklı kadın karakteri, iki bacaklı bir kız çocuğuyla yer değiştirir ve böylece ortaya Üç çıkar.

Büyük bir şehirde yaşayan sokak köpeği Üç’ün hayattan bir beklentisi yoktur. Hâlinden memnundur; anı yaşar ve sahip oldukları için şükran duyar. Parlayan güneş ısınmak için, yağan yağmur temizlenmek için bir fırsattır onun için. Hoplayarak
baştan sona turladığı kentin içinde kâh ev arar kâh onu sevecek birisini. Burnu onu nereye götürürse oraya gider. Bu gezintileri
sırasında başka “bacaklılarla” da karşılaşır elbette. Mesela kalabalık şehir hayatı minik altı bacaklı için çok tehlikelidir. Bu yüzden onun yer altında yaşadığına sevinir. Sekiz bacaklının yüksekte bir evde yaşadığını görüp mutlu olur. Sayamayacağı
kadar çok bacaklıyı ve uzun bacaklıyı görünce ise kendi hâline şükreder. Sonra bir gün üç bacağı onu şehrin dışına götürür. Tanımadığı başka bacaklılarla ve nihayet “üç bacaklı taklidi yaparak kendisine benzemeye çalışan iki bacaklıyla” tanışır.

Üç, farklılıkların kabulüne ilişkin güçlü bir mesaj verirken kimsenin duygularıyla oynamıyor. Hayattaki eksikliklerin yokluğuna vurgu yapmak yerine var olan koşulların güzelliğine işaret ediyor.

Stephen Micheal King, Üç’ü yazdıktan sonra, öykünün özünün, aslında ağabeyi David hakkında olduğunu fark etmiş. Kitabı bu nedenle “Poland Sendromu” yla dünyaya gelmiş olan ağabeyine ithaf etmiş.

Çok özel bir konuyu abartmadan, yalın bir üslupla ele alan King, resim diliyle de gözlerde hoş bir tat bırakıyor. Kuruboya, suluboya ve mürekkebin ustaca bir araya getirildiği resimlerin enerjisi sayfaların dışına çıkıyor. Stephen Michael King’in yazıp resimlediği Üç, seksenden fazla kitaba imza atan sanatçının ülkemizde yayımlanan ilk resimli kitabı. Umarım sonuncusu olmaz.

Üç
Stephen Michael King
Türkçeleştiren: Sarp Dakni
Editör: Gökçe Gökçeer
Meav Yayınları, 36 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More