İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Nehir gibi farklı ve özgür olmak

Yazıp resimlediği Şehirdeki Küçük kitabıyla okurlarını ters köşe yapan Sydney Smith,
Nehir Gibi Konuşurum’da da çizimleriyle bizi mest ediyor.

Yazan: Erdi İnci

Kırmızı Kedi Çocuk, son zamanlarda oldukça başarılı çeviri eserlerle kütüphanemizi dolduruyor. Astrid Frank, Gideon Samson, şimdi de Sydney Smith… Nehir Gibi Konuşurum da şair Jordan Scott’ın yazdığı, Sydney Smith’in resimlediği ve şair Gonca Özmen’ın çevirdiği mükemmel bir resimli kitap olarak, çıktığı andan itibaren dikkatleri üzerine çeken bir eser oldu.

Nehir Gibi Konuşurum, kekeme bir çocuğun hikâyesini anlatırken bize iki dönem arasındaki farkı da çok güzel gösteriyor: Bir çocuğun kendi durumundan kaynaklı yaşadığı şiddetli kaygıyla aynı durumu artık yetişkin bir birey olarak göğüslemesi arasındaki fark. Çocukluğunda sınıfın bir köşesine sinen, dikkatler üzerine çekildiğinde görüşü bulanıklaşan çocuk, kekeme
Jordan ile bu “farklılığını” şiirsel bir dille sunan yetişkin, kekeme Jordan’ı tanıyoruz bu kitapta. Yetişkin olunca mücadele etmesi,
kimliğiyle barışması daha kolay olsa da ya çocuklukta yaşananlar? Sadece kekemelik de değil, “normalin” dışındaki her kimlik için durumun hemen hemen böyle olduğunu hatırlatıyor bize Nehir Gibi Konuşurum.

Her zaman deriz ya “çocuk masumluğu” diye… Peki bu kitapta o göremediğimiz “çocuk masumluğu”, bizim farklı karakterimizi neden rahatsız ediyor? Konuşulmayan bir zorbalık da söz konusu hikâyede. Sanki Jordan Scott bu kitapta daha çok yetişkinlerle konuşuyormuş gibi bu yönden bakınca. Çocuklar “farklıya” direkt ya da dolaylı yoldan zorbalık yapıyorsa bunun sebebi yetişkinlerdir, o “çocuk masumluğunu” temel alırsak. Jordan Scott yetişkinken onu bu kitabı yazmaya zorlayan da onun günümüzdeki akranları muhtemelen. Dolayısıyla şunu demeye getiriyor Jordan Scott “Bana çocukluğumu zehir eden sizden öte ebeveynlerinizdi, bu kitabı yazmamı sağlayan/yazmama sebep olan da sizsiniz.” Biz yetişkinler, yeni kuşaklara yaklaşırken aynı yol izlenmesin diye yazılmış gibi Nehir Gibi Konuşurum.

Yazıp resimlediği Şehirdeki Küçük kitabıyla okurlarını ters köşe yapan Sydney Smith, Nehir Gibi Konuşurum’da da çizimleriyle bizi mest ediyor. Resimli kitaplarda metinle görselin uyumunu; görselin metinden bağımsız kendi diline de sahip olduğunu ve görselin metni desteklemekten çok daha fazlasını başardığı gerçeğini çok iyi örneklemiş bize. Resimli kitaplar aslen nedir sorusunun cevabı olmuş Nehir Gibi Konuşurum.

Nehir Gibi Konuşurum
Jordan Scott
Resimleyen: Sydney Smith
Türkçeleştiren: Gonca Özmen
Kırmızı Kedi Yayınları, 44 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More