İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Yıldızlara ulaşmak

Yıldız Korsanı, İspanyol illüstratör Albert Arrayás’ın yazar olarak da imza attığı ilk kitabı. Çalışmalarının inceliği, güzelliği ve hepsinden öte bir hayal dünyasını yansıttığını söyleyen Arrayás, bunu yaparken detaylardan ve zengin dokulardan yararlanıyor.

Yazan: M. Banu Aksoy

Odysseus’u nasıl bilirsiniz? Gözüpek bir savaşçı, usta bir denizci, değil mi? Evine dönmek için yıllarca mücadele eden, her türlü zorluğa karşı koyan bir macera adamıdır o. Şimdi sözünü edeceğim kişi ise başka bir Odysseus: Korsan Odisseus el Barbarossa.
Koca bir gemide, aylardır tek başına yaşayan ve yolculuk eden Odisseus’un sonunda yiyecek bir lokma ekmeği kalmaz. O kadar acıkmıştır ki bir gece gözünü gökyüzünde parıldayan yıldızlara diker. Yıldızların çok gevrek ve taze olacağına kanaat getiren korsan, gökyüzüne ulaşmanın yoluna aramaya başlar. Denizkızlarına, okyanusların ortasındaki dev girdaba ve nihayet kocaman, bilge balinaya danışır. Sorusunun cevabını bulan Korsan Odisseus el Barbarossa, yanına koca bir kap ve bir kaşık alarak doğruca yıldızların içine dalar ve karnını tıka basa doyurur. Öykü burada bitmiyor elbette. Yıldızların yokluğu Ay’ın canını fena hâlde sıkınca, Yıldız Korsanı bu kez onun derdine çare bulmak için uğraşır.
“Empati ve dostluk üzerine eğlenceli bir hikâye” alt başlığıyla sunulan kitabın sonunda empati konusu üzerine düşündürten bir bölüm de yer alıyor.
Yıldız Korsanı, İspanyol illüstratör Albert Arrayás’ın yazar olarak da imza attığı ilk kitabı. Çalışmalarının inceliği, güzelliği ve hepsinden öte bir hayal dünyasını yansıttığını söyleyen Arrayás, bunu yaparken detaylardan ve zengin dokulardan yararlanıyor. Kuruboya, suluboya ve dijital tekniklerin tüm imkânlarından yararlanan sanatçı, gerçekten de incelemesi keyifli sahnelere imza atmış.
Öykünün kurgusunun, resimlerdeki yetkinliğe denk olmamasını ilk kitap olmasına bağlıyorum. Yıldızları yeme isteği ve bunun için yıldızlara ulaşma çabası iyi bir fikir. Ancak Korsan Odisseus yıldızlara hiçbir engele takılmadan, sorunsuz ulaşıyor. Ay’ın sorununu ise yine onun söylediği doğrultuda çözüveriyor.
Kitabın künyesine dair küçük bir not: Arrayás web sitesinde bunun yazıp resimlediği ilk kitap olduğunu belitmiş. Kitap ilk önce Almanya’da basılmış. Marlet ise İspanyolca baskısında çeviren/uyarlayan olarak geçiyor. Kitabı dilimize İspanyolca’dan çevirince Marlet yazar olarak kitapta yer almış.

Yıldız Korsanı
Albert Arrayás
Türkçeleştirenler: Rauf Ateş Ertürk
Damla Kellecioğlu
Editör: Damla Kellecioğlu
TukoTuko Kitap, 36 sayfa

 

Show More