İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Yaşamı ıskalama!

Yazar, merak eden, bilim ve mantık yoluyla sorgulayan, doğayla ve insanlarla barışık çocuklar için 21 adımdan menkul bir “yaşamı fark etme” rehberi oluşturma hedefiyle çıkmış yola.

Yazan: Safter Korkmaz

Covid-19 salgını nedeniyle anaokulunu yarıda bırakmak zorunda kalan oğlum, yine aynı nedenden, birinci sınıfı da “uzaktan eğitim” marifetiyle tamamladı. Öğretmeni ve arkadaşlarıyla bilgisayar ekranı dışında çok az bir araya gelebildi. Sadece okulda değil, başka sosyal ortamlarda da yaşıtlarıyla buluşma şansı pek bulamadı. Hele ki kapanma dönemlerinde…
İki yılı bulan (ve hâlâ süren) bu zorlu dönemde, en büyük sıkıntılarımızdan biri, onun bitmek bilmeyen enerjisini ve dış dünyaya yönelen merakını doğru yönetebilmek oldu. Oynadığımız oyunlardan yaptığımız gezilere, kitap okuma saatlerinden ders çalışma saatlerine, elişi çalışmalarından her telden sohbetlere günlerimizi onun ihtiyaçlarını gözeterek planlamaya çalıştık. Çoğunlukla el yordamıyla ilerlediğimiz bu çabamızda zaman zaman tökezledik, yetersiz kaldık. Tökezlediğimiz yerde kitaplar yetişti imdadımıza. İnsan vücudunu ya da uzayın derinliklerini anlatan resimli ciltlerden atlaslara, etkinlik rehberlerinden çeşitli sanat dallarını konu edinen atölye kitaplara pek çok eser yardımcı oldu bize.
Nermin Ferhan Karamuti’nin, 21 Adımda Yaşamı Fark Etme Rehberi isimli kitabı da bu kapsamda değerlendirilebilecek bir kaynak eser. Kitap, salgın dönemi için bir etkinlik rehberi değil elbette. Yazar, merak eden, bilim ve mantık yoluyla sorgulayan, doğayla ve insanlarla barışık çocuklar için 21 adımdan menkul bir “yaşamı fark etme” rehberi oluşturma hedefiyle çıkmış yola. Sonuçta tam da salgın nedeniyle sosyal yaşamları sekteye uğrayan çocukların, hem boş vakitlerini değerli uğraşlarla planlamalarına yardımcı olacak hem de yaşama farklı bir gözle bakıp çevrelerine karşı bir farkındalık oluşturmalarını sağlayacak bir eser çıkmış ortaya.
Kuş gözlemciliği, mizah dergisi çıkarmak, ev ortamında yapılabilecek deneyler tasarlamak, mutfakta yeni lezzetler yaratmak gibi ilgi çekici aktivite önerilerinin yanı sıra; edebiyattan müziğe, bilimden yeni nesil mesleklere pek çok konuda yönlendirici tavsiyeler içeriyor, Karamuti’nin hazırladığı 21 adım.

21 Adımda Yaşamı Fark Etme Rehberi
Nermin Ferhan Karamuti
Resimleyen: Neslihan Özceylan
Editör: Hande Merve Kısaoğulları
Okuryazar Yayınevi, 120 sayfa

 

 

Show More