İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Yüreğinin gördüğünü, gözler görmezden gelemez…

Lison, her gün ablasının kollarını, bacaklarını ölçüyor ne zaman küçülecek diye. Manto ancak o zaman onun olacak…

Yazan: Songül Bozacı

Varoluşsal sancıları yediden yetmişe herkesin yaşadığı bir çağa denk geldik. Hepimiz bir anlam arayışı içindeyiz. Ama kaybettiğimiz asıl şeyin ne olduğunu bilmiyor ya da bilmezden geliyoruz. Öncelikle insan olmanın erdemini yitirdik. Üretim tüketim alışkanlıklarımız başka bir boyuta evrildi. Eşyalara yüklediğimiz anlamlar çok değişti. Sahip olunan eşyanın verdiği mutluluk çok hızlı bir şekilde yok oluyor artık. Doyumsuz, mutsuz ve kendisinden başkasını düşünmeyenlerin çağında, tüm bunlara rağmen var olmaya çalışan, gönül gözü ile gören nice insandan birinin hikâyesi Manto.

Küçük bir kız çocuğu Lison; ablası Pia’nın kırmızı mantosuna hayran. Ve ablasının giymeyeceği zamanları bekliyor. Çünkü ancak o zaman manto onun olacak. Sabırsızlıkla bekliyor o gün ne zaman gelecek diye. Bir noktada artık daha fazla dayanamıyor, soruyor ablası ve annesine. Mantonun büyüklere göre olduğunu söylüyor annesi ve sabretmesi gerektiğini ekliyor. Ablası, bana küçüldüğünde senin olacak, diyor. Bunun üzerine Lison, her gün ablasının kollarını, bacaklarını ölçüyor ne zaman küçülecek diye. Anne ve ablası artık Lison’un bu çabasını görmezden gelemiyorlar ve ona hayallerinin hediyesini, tam da kendi boyuna uygun olan “manto”yu hediye ediyorlar. Ertesi gün büyük bir heyecanla ablası ile birlikte okula yürüyor Lison. İşte o yol üzerinde, büyüklerin görmezden geldiği ama onun yüreğinin gördüğü şeye gözlerimizi kapatmanın mümkün olmadığı an geliyor… O an biz yetişkinlere çok şey söylüyor. Çocukların masumiyeti, fedakârlığı ve dayanışması  bizlere unuttuklarımızı yeniden hatırlatıyor.

Çocukluğun en masum sevinçleri ve hayallerini, çizim ve sözlerle oldukça güzel aktaran bir hikâye Manto. Aynı zamanda çocukların verdikleri ilk ödül olan “Prix des İncorruptibles” 2021 ödülünün de sahibi. Manto’nun, sevgili Sumru Ağıryürüyen’in akıcı çevirisiyle, büyükler için de diğer insanlarla, yaşamla, dünya ile kurdukları ilişkiyi gözden geçirmelerini sağlayacak bir okuma yolculuğu olacağını düşünüyorum. Asla gözlerini kaçırmayan çocuklar sarsın dünyamızı. Keyifli okumalar olsun.

 

 

Manto
Séverine Vidal
Resimleyen: Louis Thomas
Türkçeleştiren: Sumru Ağıryürüyen
Editör: Gökçe Gökçeer
MEAV Yayınları, 36 sayfa
Show More