İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sessiz, çılgın, hışırdayan, süzülen… Bir hayat dolusu sözcük

Mete, Tete’nin ona armağan ettiği sözcükleri tıka basa ceplerine doldurur. Mete’nin dünyası zenginleştikçe Tete’nin odası yavaş yavaş boşalır. Ta ki…

Yazan: M. Banu Aksoy

Sözcükler ne işe yarar? Nesneleri, duyguları, eylemleri adlandırmaya ya da kendimizi ifade etmeye yarayan ses öbeklerinden mi ibarettir sözcükler? Yoksa her biri farklı bir kişiliğe ve hikâyeye sahip, koca bir dünyanın parçaları mıdır?

Tetem, Sözcükler ve Ben’i okurken sözcükleri ne kadar çok sevdiğimin, Mete ve Tete gibi benim de ne çok sözcüğüm olduğunun bir kere daha farkına vardım.

Mete’nin ilk başta hiç sözcüğü yoktur. İlk sözcüğü ise “Tete” olur. Bu, onun büyükannesine verdiği isimdir. Mete büyüdükçe Tete’de kendi dünyasını onun ayakları altına serer. Tete’nin dört duvardan ibaret odasında birkaç eşyası vardır ama… Odanın asıl marifeti içinde sayısız sözcüğü barındırmasıdır. Tete, onları Mete için çağırır ya da saklandıkları yerlerden çıkarır. Tete’nin her sözcüğüyle Mete’nin dünyası biraz daha zenginleşir. Bazıları gürültülü ve çılgındır, bazıları ise sessiz ve utangaç: Gümbürtüsüz şimşek, şekilsiz şemalsiz endişe, göz nuru… İyi hissettiren sözcükler de vardır, sevimsiz sözcükler de. Bazıları insanı korkutur, bazısı hüzünlendirir. Dans eden, umutlandıran, inatçı: Eşek şakası, gölge tiyatrosu, sabun köpüğü… Mete, Tete’nin ona armağan ettiği sözcükleri tıka basa ceplerine doldurur. Mete’nin dünyası zenginleştikçe Tete’nin odası yavaş yavaş boşalır. Ta ki…

Tetem, Sözcükler ve Ben’i elime aldıktan sonra defalarca okudum. Sözcükler üzerine düşündüm. Kendi “Tete”m Cicoş’un evindeki cicili bicili kutuları, evinin kuytularına saklanmış gizemli sözcükleri ve hayatımın bu anına kadar taşıdığım hazinelerimi gözden geçirdim. Sonra kitabı alıp bir daha okudum. Nikola Huppertz’in sözcükler kadar zengin bir konuyu alıp kuşaklar arası bir sevgi hikâyesine dönüştürmesine hayran kaldım.

Kitabın resimlerine gelirsek… Elsa Klever, Tete’nin Mete ile paylaştığı renkli ve kıpır kıpır dünyayı, bu ruha uyacak bir biçimde canlandırmış. İki rengin -kırmızı ve mavinin- baskın olduğu bir renk paletiyle çalışan sanatçı, zaman zaman sadece konturlardan ibaret bıraktığı nesnelerle Tete’nin dönüşümünü de ustaca vurgulamış.

Tetem, Sözcükler ve Ben
Nikola Huppertz
Resimleyen: Elsa Klever
Türkçeleştiren: Sevengül Sönmez
Editör: Lora Sarı
Hippo Kitap, 32 sayfa
Show More