İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Büyük olmak için önce küçük olmak gerekir.

“En büyük öyküler bazen en küçük başlangıçların devamıdır,” diye yazıyor İricik’in kapağında. İricik’in büyük macerası da onun minicik oluşuyla başlıyor zaten.

Yazan: M. Banu Aksoy

İricik, bir kurbağa; yani aslında “neredeyse” bir kurbağa… Diğer iribaş kardeşlerinin yanında İricik hayli küçüktür. İşin aslı kocaman göldeki bütün iribaşların içinde en küçük olanıdır. Herkesin küçüğü olmanın ne kadar zor olduğunu tahmin edebilirsiniz. Çünkü kendinizden büyük olanlara denk olabilmek için ekstra çaba harcamanız gerekir. İricik için de durum tam olarak bu… Diğerlerine yetişmek için kuyruğunu iki kat hızlı çırpması gerekir. Herkesin gerisinde kalmaktan daha kötü olansa göldeki Hombul Hobul’a av olmaktır. Gölün karanlığında pusuda bekleyen bu korkunç canavarın adını duymak bile İricik’i dehşete düşürmeye yeter. Olabildiğince sığ sularda yüzer, gece bastırınca da Hombul Hobul’un onu bulamayacağı gizli köşelere saklanır. 

Zaman geçip de kardeşleri birer birer değişime uğrarken İricik kaygıyla kendi küçüklüğünü gözlemler. Dahası kardeşleri birer birer azalıp ortadan kaybolmaya başlar. Her gece onları birer birer sayan İricik, sonunda kendini gölün içinde yapayalnız ve minicik bulduğunda ne oldu dersiniz? 

Her macerada olduğu gibi bu öyküde de kahramanımız en büyük korkusuyla yüzleşip ölümden dönüyor ve eşiği geçmeyi -değişmiş ve yepyeni birine dönüşmüş olarak elbette- başarıyor. 

Kitabın öne çıkan yanlarından birinin de öykü ilerlerken değişen renk paleti olduğunu düşünüyorum. Suyun altında mavi ve yeşillerden oluşan, Hombul Hobul sahnelerinde kararıp koyulaşan renklerin, İricik’in büyüyüp su yüzeyine geçtikten sonra yerini capcanlı sarılara, pembelere, morlara bırakması, kahramanın dönüşümüne farklı bir açıdan vurgu yapıyor.  

İngiliz çocuk kitabı yazarı ve illüstratörü Benji Davies imzalı İricik, yazarın dilimize çevrilen diğer kitapları gibi Redhouse Kidz etiketiyle raflarda yerini aldı. Önceki kitaplarında odağına çocukları ve aile ilişkilerini alan Davies, bu kez bir değişiklik yaparak bizi bir su birikintisindeki ortama sokuyor. Buna karşılık kahramanı bir kurbağa yavrusu olsa da Davies çocuk dünyasının aşina olduğu meselelerden birini, büyüme sancısını ustalıkla ele almayı başarıyor. 

İricik
Benji Davies
Türkçeleştiren: Şiirsel Taş
Editör: Gökçe Ateş Aytuğ
Redhouse Kidz, 32 sayfa

 

Show More