İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hayal dünyasında her çocuk kahraman!

Yeter ki bizi her şeyin üstesinden gelebildiğimize inandıran, kendi sınırlarımızın ötesine geçiren kitaplarımız olsun!

Yazan: Suzan Geridönmez

“Karıştırmadığı halt kalmadı!”, “Yaramaz”, “İşgüzarın teki”… 

Evet, bildiniz! Hani şu yerinde duramayan, merakla dolup taşan, burnunu her şeye sokan maceraperest çocuklardan bahsediyorum. İçlerinden hangisi anne-babasından, öğretmeninden ya da çevresindeki diğer yetişkinlerden benzer laflar duymamıştır ki?

Sadece günümüzde değil, yüz hatta bin yıllardır çocuklar aynı muameleyi görüyor. İnanır mısınız, meşhur Destansoy Ailesi’nin şanlı atalarından küçük Arthur bile, zamanında sabaha kadar yatağında dönüp durmuş ve kasabalıların ona söylediklerini düşünmüş. “Belki de gerçekten işe yaramaz bir işgüzarımdır,” diye geçmiş aklından ve kasabanın başına gelen felaketten kendini sorumlu tutmuş.

Ne? Destansoy Ailesi’ni ve Arthur’u tanımıyor musunuz? Aslında onları meşhur eden genç ve yetenekli çizer Joe Todd-Stanton. Ama tersi de geçerli, çünkü küçüklüğünden beri Hayao Miyazaki’nin çizgi filmlerine hayran olan ve illüstrasyon alanındaki üniversite eğitimini tamamladıktan sonra İngiltere’de çocuklar için resimli kitaplar ve çizgi romanlar yazıp çizmeye başlayan Todd-Stanton’un ününün ülke sınırlarını aşmasında Destansoy Ailesi’nin Efsaneler Koleksiyonu’nun büyük payı var. 

Koca bir mahzende, kökleri binlerce yıl öncesine dayanan ailesinin hazinelerini koruyan yaşlı bir profesör düşünün. Hazinenin en değerli parçaları ne olabilir? İyi Kitap okurları olarak bu soruyu tabii ki “Kitap!” diye yanıtladınız. Ulu tanrı/tanrıçalarla büyülü yaratıkların cirit attığı efsanelerle dolu kitaplar hem de.

İlk kitabın kahramanı Arthur ile tanıştık bile. Ona bir hiç olduğunu hissettiren yetişkinlere, her küçük çocuğun içinde bir kahramanın saklandığını kanıtlamak üzere, azman kurt Fenrir’in peşine düşüyor. Kimi çocuğun hayal gücü kiminin de Arthur gibi efsunlu asası, sihirli tüyü ve dokunan herkesi donduran “zamanın eli” var. Üstelik savaşçı tanrı Thor da ondan yardımını esirgemiyor. Sonuçta,  karşısına çıkan kendine güvensiz ufaklığın gerçek bir Viking olduğunu ilk bakışta anlayacak kudrete sahip o.

Küçük okuru aşk tanrıçası Freya, kötü tanrı Loki, adalet tanrısı Balder, kutsal Dünya Ağacı gibi İskandinav mitolojisinin köşe taşlarıyla tanıştıran Arthur ve Altın Halat gibi, serinin ikinci kitabı Marcy ve Sfenks’in Bilmecesi de bizi bir efsaneler diyarına, Mısır’a götürüyor.

Tabii aslında Mısır’a giden Destansoy Ailesi’nin ikinci kuşak üyelerinden Marcy. Çoktan büyümüş olan Arthur, onun babası ve anlaşılan çocukluğunda yaşadığı sıkıntıları unutmuş. Çünkü korkularıyla baş etmekte zorlanan ürkek kızına, kendisi gibi gözü kara bir maceraperest olmadığı için kötü ve yetersiz hissettirmekle kalmıyor; küçük kız karanlık korkusunu yener ümidiyle aptalca bir serüvene girişiyor ve uzak diyarlardaki Sfenks’in pençelerine, daha doğrusu bir mağara gibi açılmış koca ağzının içine düşüyor. Endişelerine bir yenisi eklenen Marcy ne yapsın? Babasını bulup kurtarmak için titrek dizlerle sonu belirsiz bir yolculuğa çıkıyor. Gökyüzünde kayan yıldız misali hareket eden gemi imdadına yetişiyor. Son anda tırmandığı geminin mürettebatında Mısır tanrılarılarıyla tanışıyor. İçlerinde Ra, mitolojide olduğu gibi bu serüvende de başrolü oynuyor.

Onun aklına uyan Marcy, Sfenks’i oyuna getirip babasını kurtarıyor. Tabii korkularından da kurtuluveriyor.

Çizgi romanların her ikisinde de gerçek çocukları gerçekte derinden etkileyen sorunlar, biraz efsun ve bolca tüyler ürperici heyecanla kolayca çözülüyor. Ama belki de benzer sıkıntılar yaşayan küçüklerin ihtiyacı tam da bu. Geçici bir süreliğine de olsa, onlara her şeyin üstesinden gelebileceklerine inandıran, kendi sınırlarının ötesine geçebildikleri bir hayal dünyasına dalmak. 

Üstelik bu kitaplar sadece çocuklarda sayfalara dalma isteği uyandırmıyor. Çağdaş çocuk edebiyatı, karanlık korkusu ve kendini kanıtlama gibi bildik konuları işleyen eserlerden geçilmiyor olabilir. Ama Joe Todd-Stanton’un çizimleriyle yarattığı, destansılığı çocuksulukla birleştiren atmosfer kesinlikle eşsiz. Metinde eksik bırakılan derinlik, incelik ve renklilik illüstrasyonlardan taşıyor. Bu sayede göz, ufak tefek tashihlerde oyalanmak yerine efsunlu tablolarda gezinmeyi tercih ediyor.

Kısacası bu seri, özellikle okumayı sevmeyen çocuklara ve onların kitaplarla olumlu bağ kurmasını desteklemek isteyenlere şiddetle tavsiye olunur! 

Detansoy Ailesi’nin Efsaneler Koleksiyonu – Arthur ve Altın Halat
Joe Todd-Stanton
Türkçeleştiren: Merve Sevtap Ilgın
Editör: Melike Hendek
Domingo Yayınları, 56 sayfa
Detansoy Ailesi’nin Efsaneler Koleksiyonu – Marcy ve Sfenks’in Bilmecesi
Joe Todd-Stanton
Türkçeleştiren: Merve Sevtap Ilgın
Editör: Edip Sönmez
Domingo Yayınları, 56 sayfa
Show More