İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Yeniden tanışmak

Sevim Ak, çevremizde sık sık gördüğümüz kişileri ne kadar tanıdığımızı sorgulamamızı sağlıyor….

Yazan: Olcay Mağden 

Bazen kendimi şunu merak ederken buluyorum: Hayatımızın ne kadarını ezbere yaşıyoruz acaba? Öylesine konuştuğumuz, suratının tek bir kıvrımına dahi dikkat etmediğimiz kaç kişi var? Örneğin sürekli gittiğimiz marketin kasasındaki gencin adı neydi? Var mıydı bir derdi? Ya şu pazardaki soğancı? Kitap okur muydu, film izler miydi, neydi onun sevdiği, sevmediği? Her dışarı çıktığımızda birbirimize teğet geçtiğimiz onlarca insan var. Kendilerine ait hayatları olan, gün içinde çalışan, yemek yiyen, arkadaşlarıyla eğlenen bir sürü kişi. İnsan bazen dünyayı kendi çevresindekilerle sınırlı sanıyor, oysa milyonlarca kadın ve erkek, milyonlarca fikir, milyonlarca hayal var. Ve bazen bir tesadüf gerçekleşiyor ve hayat yepyeni birini daha tanımamıza yarayacak bir mucize yaratıyor.

Çocuk edebiyatımızın usta kalemi Sevim Ak, Bir Tanışma Öyküsü kitabında tam da böyle bir atmosfer yaratıyor. Kitabın arka kapağında da dendiği gibi çevremizde sık sık gördüğümüz kişileri ne kadar tanıdığımızı sorgulamamızı sağlıyor. Onların nelerden hoşlandığını, ilgi alanlarını, boş zamanlarında neler yaptıklarını biliyor muyuz, işte bunu soruyor. Ve bunu herhangi birimizin yaşayabileceği bir mahalle üzerinden yapıyor. Kırtasiyeci Sabri Amca dükkânı açması gereken saatte ortalarda görünmeyince, mahalle sakinleri bir bir toplanıyor ve Sabri Amca’nın hiç bilinmeyen özellikleri konuşulmaya başlanıyor. Herkes şaşıp kalıyor elbette, çünkü kimse daha önce Sabri Amca’nın kırtasiyenin dışında da bir hayatının olabileceğini düşünmemiş. Ve böylece uzun zamandır tanıdıkları bu insanla, Sabri Amcalarıyla şu sözlerle yeniden tanışıveriyorlar: 

“Eskiden beri burada yaşıyor ama bizim için yeni biri. Çoktandır yakınımızda olan biri.” 

Sevim Ak’ın yazdığı bu yeniden tanışma öyküsü, bizlere pek çok esere imzasını atan Deniz Üçbaşaran’ın sımsıcak ve kendine has çizimleriyle anlatılıyor. Kitabı okuduktan sonra insan, etrafındakilere farklı gözlerle bakmaya başlıyor. Kim bilir belki sizler de mahallenizde keşfe çıkıp her gün karşılaştığınız insanları daha yakından tanımaya çalışabilirsiniz. 

Bir Tanışma Öyküsü
Sevim Ak
Resimleyen: Deniz Üçbaşaran
Yayıma Hazırlayan: Fuat Altay
FOM Kitap, 40 sayfa
Show More