İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sadece 100 kişi olsaydık…

Kitap, dünyayı 100 kişilik küresel bir köy olarak kurgulayarak bize bu köyde ne kadar kadın ve erkeğin yaşadığından ve bunların kaçının çocuk, kaçının yaşlı olduğundan söz ederek başlıyor.

Dünya nüfusu 7 milyarı aştı. 2023 yılının sonunda bu sayının 8 milyarı bulması bekleniyor. Bir gezegenin üzerinde farklı noktalarda, farklı yoğunlukta bulunan bu insanları bir bütün olarak hayal etmek zor.

Bizler açısından şu sıralar pek çok şeyi hayal etmesi zor. 6 Şubat’ta yaşanan çifte deprem sadece on ilin halkını değil, ülkemizin tamamını sarstı. Dünyada 100 Kişi Olsaydı isimli kitap, elime depremin hemen ardından ulaştı. Kitabın kapağına, adına baktım. Depremde kaç kişi… diye başlayan sorular kafama üşüştü. 

Kitap, dünyayı 100 kişilik küresel bir köy olarak kurgulayarak bize bu köyde ne kadar kadın ve erkeğin yaşadığından ve bunların kaçının çocuk, kaçının yaşlı olduğundan söz ederek başlıyor. (Depremi yaşayan çocukları düşünüyorum.) Küresel köydeki kişilerin kaçının birbirinden fiziksel farklarla ayrıldığından, kimlerin hangi dilleri konuştuğundan ve nerelerde kaçar kişi hâlinde yaşadıklarından söz ediliyor. (Kaç kişinin yaşadığı yeri geri dönülmez şekilde değiştirmek zorunda kaldığını idrak etmeye çalışıyorum.) Yüz kişiden sekseninin güvenli bir evi olduğunu söylüyor kitap. Üstelik birbirinden güzel kapı çizimleriyle… (“Güvenli” sözcüğüne takılıp kalıyorum.) “Herkese yetecek kadar yiyecek var mı? Evde temiz suyunuz var mı? Bilgisayar kullanıyor ya da televizyon seyrediyor musunuz?” sorularını peş peşe sıralıyor kitap. (Elektriksiz, susuz ne kadar idare edilebileceğini hesaplıyorum.) “İnternet bağlantınız var mı?” diye soruluyor. (Bant genişliği kısıtlamasının nelere mal olduğunu düşünüyorum.)

Kitap geleceğimizle ilgili sorular sorup 2050’ye dair senaryolardan söz ederek üzerine düşünecek çok fazla şey olduğunu söylüyor ve ekliyor: Ama çözüm üretmek için el ele verip çalışırsak küresel köyümüz için istediğimiz gibi bir gelecek inşa edebiliriz. (Bütün ülkenin nasıl el ele verdiğini, ayrıştırmanın değil dayanışmanın bizlere nasıl iyi geldiğini görerek, kaybettiğim umudu geri kazanmak için yapabileceklerime odaklanıyorum.)

Jackie McCann’in yazdığı, Aaron Cushley’in resimlediği Dünyada 100 Kişi Olsaydı, Şiirsel Taş’ın çevirisiyle Redhouse Kidz tarafından yayımlandı.

Dünyada 100 Kişi Olsaydı
Jackie McCann
Resimleyen: Aaron Cushley
Türkçeleştiren: Şiirsel Taş
Editör: Gökçe Ateş Aytuğ
Redhouse Kidz Yayınları, 32 sayfa

Show More