İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Gürültülü, kıpırtılı, fıkır fıkır…

İstenmeden okunan kitaplar kalabalığı arasında okunmayı istemeyen kitaplar gözden kaçmasın! Çünkü onlarla girişilen mücadele, istenmeden okunan kitaplardan farklı olarak çocuk okurda iz bırakır.

Okumak dingin bir eylemdir. Bazı çocukların kitaplardan hemencecik sıkılmalarının bir nedeni de budur. Özellikle yerinde duramayan küçüklere, belli bir süre boyunca, nispeten hareketsiz hâlde oturup bir hikayeye odaklanmak zor gelir. İçlerinde en kıpır kıpırlarını bile yerlerine mıhlayacak denli cezbedebilen kitaplarsa, kabul etmek gerekir ki pek nadirdir. Çocukla doğru anda doğru şekilde buluşabilen eseri bulana kadar birçok hayal kırıklığını göze almak gerekir.

Evlatlarının okumayı sevmesini fazlasıyla önemseyen modern dünyamızın anne-babaları için bu büyük bir derttir. Okura ulaşmak için sürekli yeni formüller deneyen çocuk kitabı yazarları için de öyle.

Oysa bazen hedefe varmak için ters yöne yürümek gerekir. En azından, sadece yazar değil aynı zamanda senarist ve komedyen de olan David Sundin, Okunmak İstenmeyen Kitap’ı ve Gerçekten Okunmak İstenmeyen Kitap’ı yazdığında böyle düşünmüş olmalı.

Okunmak isteyen kitaplar okurlarından sakinlik ve bedensel durağanlık talep ederken, okunmak istemeyen kitapların hakkından gelmek için yerinizden kalkmanız gerekir. Yazının başında vurguladığımız dinginliği unutun gitsin! Sadece kalkmakla kurtulamazsınız. Dokunanı ısırmaya yeltenen, kanatlanıp kaçmaya girişen kitabın sizi şekilden şekile sokmasına hazır olun!

Gerçekten Okunmak İstemeyen Kitap da ilki gibi bir yetişkinin, çocuğa sesli okunması için tasarlanmış. Bedeni, zihni ve tüm duyuları ayağa kaldıran, kimi zaman oyuna, kimi zaman bulmacaya, bazen de fıkraya benzeyen metnin akışına kapılıp gitmek ne mümkün… Sayfalar, sürekli aşılması gereken engeller çıkarıyor önünüze. Bazı sözcükleri bağırmanız, bazılarını fısıldamanız, karmaşık labirentlerden geçmeniz, kitabı ters yüz etmeniz, canavarı atlatmanız gerekiyor. Harfler yer değiştirip okuma serüvenini “ferüven”e çevirirken, en hüzünlü sesinizle dondurma sevdiğinizi, süper korkunç hayalet sesinizle altınıza kaçırdığınızı itiraf edeceksiniz.

Tüm aileyi katılmaya davet eden, okuru daha ilk sayfada edilgen pozisyondan çıkaran, esere gizem ve dinamizm katan “antika” havasındaki illüstrasyonlar Caroline Linhult’a ait.

Gerçekten Okunmak İstemeyen Kitap

David Sundin

Türkçeleştiren: Murat Özsoy

Grafik Tasarım ve İllüstrasyonlar: Caroline Linhult

Editör: Bade Baran

Hep Kitap, 40 sayfa

Show More