İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

İki pamuk arasındaki fasulye…

İki pamuk  arasındaki fasulye…

Ecem Nida DİNÇTÜRK

Her Güne Bir Deney, çocukların fen bilimlerine ve matematiğe yaklaşımlarını değiştirebilecek, onları okul müfredatının soktuğu kalıplardan bir nebze de olsa çıkartabilecek bir kitap. Üstelik derslere yardımcı olacağına da şüphe yok.

İki pamuk arasına fasulye koyup kör bir mikroskop lamelinden soğan zarı inceleyerek bilim dünyasına sızdığımı düşündüğüm ilkokul yıllarında, babam şekerli sıcak su ile çayın birbirine karışmadığını uygulamalı bir şekilde ispat etmiş ve tüm doğrularımı(!) değiştirmişti. Oysaki mevzu çok basitti. Her şey özkütle farkı denilen fizik kanunundan ibaretti. Hayır, babam fen bilgisi öğretmeni ya da İsviçreli bir bilim adamı değildi.

BASİT FİZİK KANUNLARI

Yapı Kredi Yayınları da Her Güne Bir Deney kitabı ile çocuklara (ve hevesli yetişkinlere) aynı bu tatta, basit fizik kanunlarını, matematiksel gerçekleri, astronomiyi ve daha birçok bilim dalına ait bilgiyi, hem eğlenceli hem pratik yöntemlerle sınayabilecekleri deneyler sunuyor. Üstelik adında taşıdığı “her güne” ifadesi de öyle rastgele söylenmiş değil. Kitapta gerçekten  –hatta dört mevsime göre de ayrılmış– 365 farklı deney bulunuyor. Deneylerin mevsimlere göre ayrılmasındaki temel mantık ise farklı mevsim şartlarını gerektirebilecek deneylerin bir araya toplanması.

BİLİM AŞKI

Kitap hem görsel yönden zengin ve özenli, hem de içeriğindeki tüm deneyleri, gerek kullanılacak malzeme, gerek yöntem, gerekse ortaya çıkan sonuçları okuma anlamında anlaşılır bir şekilde aktarıyor. Kullandığı üslup ve çizgiler ile de eğlenceli olma özelliğini koruyor. Zaten deneyler için gereken malzemeler evde hep el altında olan cinsten; önerilen yöntemler ise çoğu zaman bir çocuğun tek başına altından kalkabileceği kadar basit. Ayrıca deneylerin başına eklenmiş, çocuklarla diyalog kuran ve onları bir anlamda deneye hazırlayan ibareler dikkat çekiyor. Mesela, tek başına denemelerinin sakıncalı olabileceği durumlarda onları mutlaka yetişkinlerinden yardım almaları konusunda uyarıyor. Zaman isteyen deneylerin başına “biraz sabır”, sonuca çok kısa yoldan ulaşabilecekleri deneylerin başına ise “gerçekten kolay!” gibi ifadeler ekleyerek, bu çetrefilli yolda genç bilim insanlarının motivasyonunu yükseltiyor. Kimi deneylerin sonunda araştırmacılarımızı bir kutucuk içinde cazip bir de soru bekliyor: Daha fazlasını öğrenmek ister misin? Bazı deneylerin sonunda rastlanılan bu kutucuk, hem işin detaylarına bir kapı aralıyor hem de bilim aşkını canlı tutan merak güdüsünü ateşliyor. Kitabın en sonunda, çocukların bu deneme-yanılma sürecinde kendi başlarına keşfetmeleri mümkün olan özgün tecrübelerini not alabilmeleri için boş sayfalar da ayrılmış.

Her Güne Bir Deney, çocukların fen bilimlerine ve matematiğe yaklaşımlarını değiştirebilecek, onları okul müfredatının soktuğu kalıplardan bir nebze de olsa çıkartabilecek bir nitelik taşıyor. Üstelik derslere yardımcı olacağına da şüphe yok. Keşfetmeye meraklı çocuklar için güzel bir yeni yıl hediyesi!

Her Güne Bir Deney Anita Van Saan Resimleyen: Dorothea Tust Çeviren: Esen Tezel Yapı Kredi Yayınları, 256 sayfa
Her Güne Bir Deney Anita Van Saan Resimleyen: Dorothea Tust Çeviren: Esen Tezel Yapı Kredi Yayınları, 256 sayfa
Show More