İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Fare adlı kedi

Öyküdeki baba karakteri, bu yaş grubu için hazırlanan çoğu kitapta nedense sadece anneye aitmiş gibi işlenen birçok rolü üstlenmiş. El işi yapan, dikiş diken, kahvaltı hazırlayan, çocuğunu anlayan bir baba karşımızdaki.

Yazan: Tuğçe Kula Gezer

Bir öğretmen olarak sıklıkla çocuklar için kitap seçiminin güçlüklerini düşünürüm. Neleri okumak isterler, hangi konular ilgilerini çeker, yaş gruplarına uygun mu ve benzeri pek çok soru…

Deneyimlerime göre her yaştan çocuğun ilgi alanları aynı olmadığı gibi çoğu çocuk, içinde kendini bulabildiği hikâyelerden hoşlanıyor. Bazı çocuklar özlem duyduğu aile ilişkilerini bazıları hayal ettiği evcil hayvanı bazıları da çözemediği sorunları ele alan kitapları okumayı tercih ediyor. Kısacası çocuk, onun gibi düşünen bireyler olduğunu fark etmekten mutlu oluyor. Bir de erken çocukluk dönemindeyse (3-6 yaş) kitabın, çocuğun hayal gücünü zenginleştirecek şekilde resmedilmiş olması önemli.

Fare Adlı Kedi de tam bu yaş grubundaki çocuklar için onlar gibi düşünen, onlar gibi davranan siyah yumuşak saçlı bir çocuğun hikâyesi. Yumuşak diyorum çünkü kitaptaki her resim o yumuşaklığı hissettiriyor bize. Okurken kedinin uyuduğu sepetin kadife, yerdeki kilimin yünlü dokuma, kedinin bıyıklarının esnek lastik olduğundan emin olacaksınız.

Kitabımızdaki çocuk, dükkanın önünde gördüğü kediyle konuşur, onunla arkadaş olur ve babasının da izniyle onu evine götürür. Kedinin adını “Fare” koyar. Bu adı tuhaf bulan babasına “Senin adın da bir kuş adı, o da tuhaf o zaman” diye cevap verir. Kedisiyle gezer, kahvaltı yapar, uyur, konuşur ve okula gitme zamanı geldiğinde onu da götürmek ister. İşte tam da bu noktada babasından hep alışık olduğumuz “Hayır, kediler okula gitmez” cevabını duymayız. Babası Fare’nin taşınmasının zor olduğunu, okulda sıkılabileceğini ama ondan ayrılmadan okula gitmenin bir yolu olduğunu anlatır çocuğuna. Ve onu üzmemek için sıvar kolları. Keçeleri, düğmeleri, lastikleri kullanarak bir Fare daha yaparlar. Keçeden resmi, okul çantasına diktiklerinde çocuk da iki Fare de artık çok mutludur.

Çocukların hayvanları, cansız varlıkları konuşturduklarını, onların konuşmalarını sadece kendilerinin duyduklarına inandıklarını biliriz. Animizm (canlandırmacılık) dediğimiz bu özellik, kitapta çok yalın ama okurken çocuğun kendini özdeşleştirebileceği şekilde verilmiş.

Öyküdeki baba karakteri, bu yaş grubu için hazırlanan çoğu kitapta nedense sadece anneye aitmiş gibi işlenen birçok rolü üstlenmiş. El işi yapan, dikiş diken, kahvaltı hazırlayan, çocuğunu anlayan bir baba karşımızdaki. Bu açıdan bakıldığında kitap, babaların çocuklarıyla kuracakları doğru ilişki hakkında fikir sahibi olmalarını da sağlayabilir. 15_fare_adli_kedi

Fare Adlı Kedi Doğan Gündüz Resimleyen: Vaghar Aghaei
Fare Adlı Kedi
Doğan Gündüz
Resimleyen: Vaghar Aghaei
Show More

2 Comments

  • Yücel GEZER
    Yücel GEZER

    Tebrik Ederim. Harika bir yorum olmuş. Kitabı aldım bile. 🙂 Saçları konusunda haklı çıktın.

  • Bora Kilic
    Bora Kilic

    Süper, neden süper çünkü benim kedimin adı da Fare.

Comments are closed