İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Aç başka bir kitabı!

Resimlemeleri kadar tasarımı da çok başarılı olan eser, çocukları dokunmaya itiyor ve interaktif bir deneyim gerçekleşiyor.

Yazan: Çağla Vera Kılıçarslan

Çocuklar daha hayatlarının başlangıcında bir yerde fark ederler ki izinli olmadıkları her şeyin gerekçesi aynıdır: “Çünkü sen küçüksün.” Büyüklerin izinli oldukları her şeyin açıklamasıysa bunun tam tersidir: “Çünkü biz büyüğüz, küçük değiliz.” Böylece çocukluk çağında, artık “küçük” olmak istememe mücadelesi başlar. Hemen büyümek, “büyük olmak” istenilir. Ancak yetişkinlikte de hep bizden daha “büyük” olduğunu hissettiren ya da bizden daha “büyük” olduğunu hissettiğimiz kimselerle ve şeylerle karşılaşırız. Bu kitap, küçük kelimesinin omuzlarına binmiş olan olumsuz anlamlar ve hissiyatlar dizgesini sarsıyor. Jesse Klausmeier ve Suzy Lee el birliğiyle “küçük” kelimesine itibarını geri veriyor. Aç Bu Küçük Kitabı’nın, isminden de anlaşıldığı üzere küçük olmakla hiçbir derdi yok. Kitabı açıyoruz ve başka bir kitapla karşılıyoruz, derken bir başka kitapla daha… Küçük kırmızı kitap uğurböceğinin hikâyesi, uğur böceğinin elindeyse küçük yeşil bir kitap, işte o da kurbağanın hikâyesi. Gökkuşağı renklerinin marjına yerleşmiş ve küçüldükçe küçülen, her bir kitapla da merkeze doğru ilerleyen bir yolculuk bu.
Çocukken yaptığı bir projeden yola çıkan Jesse Klausmeier’in ilk eseri olan Aç Bu Küçük Kitabı, 2013’te resimli kitap dalında Boston Globe-Horn Book Onur Ödülü kazanmış. Resim diliyle anlattığı Dalga kitabı ile 2008 yılında The New York Times’ın En İyi Resimli Kitap Ödülünü ve  İllüstratörler Derneği’nin Altın Madalyasını alan, 2013 yılında da ABD Ulusal Kitap Festivali’nin posterini tasarlayan sanatçı Suzy Lee ise alanında tanınmış bir isim.
Okuyucuyu içine alan, kavrayan, pastoral tonlarda çarpıcı çizimlere sahip olan bu kitabın resimleri kadar tasarımı da çok başarılı. Formatla gerçekleştirilen oyun, çocukları dokunmaya itiyor ve interaktif bir deneyim gerçekleşiyor. Kitabın son cümlesi ise “Aç başka bir kitabı!”. Metnin genel izleğiyle aynı ritmi yakalayan bu teşvik cümlesi ile yazar, kitabındaki serüveni başka bir kitapla ilişkilendirerek köprü kuruyor. Bir yazarın kendi kitabında “aç başka bir kitabı demesi” demesi çok da alışılagelen bir şey değil. Anlıyoruz ki Jesse Klausmeier’ın çocukları ve çocukların kitaplarla ilişkilerini merkeze alıyor. İşte bu yüzden açın bu küçük kitabı.

 

 

Aç Bu Küçük Kitabı
Jesse Klausmeier
Resimleyen: Suzy Lee
Türkçeleştiren: Sima Özkan
Meav Yayıncılık
(Bir Kitap Yolla), 40 sayfa
Show More