İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sevginin gücü her şeyi unutturur

Hilda Snibbs’in sahip olduğu evcil hayvan ne köpek ne kedi ne de kuş! Maymun! Üstelik bir de değil, üç tane! Evdeki şamatayı hayal etmeniz o kadar da zor olmasa gerek. Ev ev olmaktan çıkıyor adeta…

Yazan: Nilüfer Türkoğlu

Günümüzün yaşayan en ünlü çizerlerinden Quentin Blake’in yazdığı ve öğrencisi Emma Chichester Clark’ın resimlediği Üç Küçük Maymun, Tim, Sam ve Lulu isimli maymunların yaramazlıklarını anlatan sevimli bir hikâye… Kitabı okurken bir sonraki sayfada “Acaba bu üç haylaz maymun şimdi ne yaptı ya da ne yapacak?” diye merak ediyorsunuz. Hatta yazılanları okumanıza gerek bile yok, Clark, resimleriyle size öyküyü tam anlamıyla yaşatıyor.

Üç küçük maymunun sahibi, evi gibi kendi de hep şık ve aristokrat olan Hilda Snibbs, muz almak için gittiği pazardan döndüğünde bir de bakıyor ki evde yer yerinden oynamış. Bizim üç küçük maymun yerine duramamış, evi darmaduman etmiş. Sadece dolabın içini dağıtmakla kalmamış bir de Hilda Snibbs’in şapkasının tüylerini yolmuş. Her ne kadar Hilda Snibbs onları uyarsa da maymunlar hiçbir şey anlamadıkları için yaramazlıklarını sürdürmeye devam ediyor. Ta ki beklenmedik bir şey olana kadar…

Maymunlarının yaramazlıklarını her defasında hoş gören Hilda Snibbs’in sabrına hayran kalmamak elde değil. Öyle tatlı ve şaşırtıcı bir tahammül gücü var ki günümüzde hayvan sahibi olup da hayvan sevgisi olmayan insanlara örnek gösterilecek bir karakter. Sırf kendi keyfi için sokaktan veya petshop’tan hayvan edinen ve ardından o hayvanı bırakan ya da ona şiddet uygulayan insanlarla dolu bir dünyada yaşarken Hilda Snibbs’in sevgisine şapka çıkartıyorsunuz. Sevmenin ne denli karşılıksız ve saf bir duygu olduğuna, her şeye rağmen zorlukların ancak sevgiyle aşılabileceğine inancınız artıyor.

1001 Çiçek Yayınlarından çıkan Üç Küçük Maymun, kocaman puntolu, kocaman resimli, boyut olarak da kocaman bir kitap. Sadece çocuklara değil büyüklere de ilham verecek masalsı, sevgi dolu, sıcacık bir hikâye. Derin Erkan’ın İngilizceden Türkçeye çevirisi de kitabın ritmini yakalamış. Öyle ki kafiyeli cümleler, kitaba şiirsel bir hava katmayı başarmış. Üç Küçük Maymun’u okurken en çok Hilda Snibbs’in, maymunların yaramazlıkları karşısında şaşkına dönen yüz ifadesini ve renk renk şapkalarını sevdim. Bakalım siz de okurken benim kadar eğlenecek misiniz?

Üç Küçük Maymun
Quentin Blake
Resimleyen: Emma Chichester Clark
Türkçeleştiren: Derin Erkan
1001 Çiçek, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More