İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Dünyadır benim evim!

“Evini hafif tut, taşıması kolay olsun”

Yazan: Çağla Vera Kılıçaslan

Bu kitap, dünyanın en büyük evine sahip olmak isteyen küçük bir salyangoz ve babasının ona anlattığı hikâye üzerine. Hangi hikâye mi? Tabii ki dünyanın en büyük evine sahip olmak isteyen, bir başka küçük salyangoza dair hikâye. Öyle bir salyangoz ki, bir kavun gibi oluncaya dek büyüyor, bununla yetinmeyip kuyruğunu hızla soldan sağa çevirerek evine sivri çıkıntılar ekliyor, sonra da onu parlak renkler ve güzel desenlerle beziyor. Böylece minik salyangoz, dünyadaki en büyük ve görkemli ama aynı zamanda, yemek için bir lahanaya ulaşmasına bile izin vermeyecek kadar ağır bir eve sahip oluyor.

Kitabın en hoş detayı, kendisi gibi dünyanın en büyük evine sahip olmak isteyen diğer salyangozun hikâyesini dinleyen küçük salyangozun, doğada resmedildiği an. İşte orada, o anda, küçük salyangoz artık minik evinden mutlu bir şekilde etrafına bakıyor ve görüyor. Doğada, ona anlatılan hikâyenin kahramanının evine katmak istediği bütün formlar ve renkler mevcut.

Dünyanın En Büyük Evi’ni, “Frederick” gibi kültleşmiş bir karakter yaratmış olan Leo Lionni’nin diğer eserlerinden farklı kılan taraf, kitaptaki çizimlerin sanatçının önceki eserlerine göre daha az illüstratif ve daha fazla resimsel olması. Lionni çizimlerinde kullandığı her bir ögeyi çarpıcı bir yalınlıkla resmediyor. Kitaptaki görsellerin etkileyiciliği, sanatçının sadece başarılı bir çizer olmasından değil, bir o kadar da başarılı bir grafik tasarımcı olmasından kaynaklanıyor. Leo Lionni okuyucuya durağan resimler sunmuyor. Hikâyesini bir sinemacı gibi görselleştiriyor. Kitaptaki çizimler uzak plandan başlayarak sayfalar boyunca yakın planda devam ediyor. Yakın plan kesitler, okuyucunun bakışını bir bütünün küçük parçalarına odaklıyor. Resimsel elemanların sadece bir bölümünün göründüğü kadrajlar ise okuyucunun, sayfada görülmeyen kısmı hayal gücüyle tamamlamasına izin veriyor. Sanatçı, sayfa düzeninde okuyucuya, çizimlere dışardan bakan ve hakimiyet kuran bir bakış açısındansa sanki orada, kitabın içinde, salyangozların hemen ötesinde duruyormuş hissi yaratan bir görme biçimi sunuyor.

Dünyanın En Büyük Evi
Leo Lionni
Türkçeleştiren: Kemal Atakay
Elma Yayınları, 40 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More