İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Küçük’ü kim teselli edecek?

Büyükler küçüklere sahip çıkmalı. İşte bu kadar.

Yazan: Banu Aksoy

İstismara ya da aile içi şiddete uğrayan bir çocuk hakkında ne yazabilirsiniz? İstismar ve şiddet sözcükleriyle çocuk sözcüğünü aynı cümle içinde kullanmak bile yeterince zor değil mi? Oysa her gün bunların onlarcasını duyuyoruz haberlerde. Sosyal medya her gün yeni bir olayla sarsılıyor. İçinde çocukların geçtiği paragraflar okuyoruz haberlerde.
Ülkemizde çocukların aile içinde şiddete büyük oranda tanıklık ettiği tespit edilmiş. Çocuklar aile fertleri arasındaki fiziksel şiddetin %67,1’ine; ebeveyne yönelik fiziksel şiddetin ise %69,9’una tanık oluyormuş. Çocukların yaşı büyüdükçe bu tanıklık da artmaktaymış. Bu veriler, 2014 yılında Türkiye’de yapılmış 0-8 yaş arası çocuklara yönelik aile içi şiddet ile ilgili bir araştırmadan.* Aradan geçen yıllarda oranlar ne ölçüde değişti, kim bilir?
Beden yaraları iyileşir; peki ya kalpteki, ruhtaki yaraların tedavisi ne? Bu sorunun yanıtı kısa olmayacaktır elbette ve ben bu sorunun net yanıtına sahip değilim ne yazık ki. Ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Neyse ki çocuk kitapları var. Çünkü çocuk kitaplarında her şeyi ama her şeyi söyleyebilirsiniz. Sadece sevimli kahramanların gülümseten öykülerini değil, aile içi şiddet gibi gri bulutlarla sarmalanmış konuları da anlatabilirsiniz. Tabii konuyu çocuğun göz hizasından aktarabilmek koşuluyla. İşte Stina Wirsén Küçük ile bunu başarıyor. Küçük, Biri ve Diğeri adlı iki büyüğün çocuğudur. Küçük, herkesin neşeli olmasını ister; evde huzur ister, kavga değil. Zaten hangi çocuk bunu ister ki? Küçük anaokulunda mutludur. Orada diğer küçüklerle olmak, öğretmeninin zaman zaman onun kulağını okşaması hoşuna gider. kavga yoktur. Ancak ne yazık ki anaokuldaki neşe eve uğramaz. Diğeri Küçük’e, Biri Diğeri’ne bağırır. Bu sefer kavga büyüktür. Küçük’ün masanın altına saklanması işleri değiştirmez. Biri evi terk eder; Diğeri ise depresyona girer. Onu teselli etmek isteyen Küçük’ü iter. Peki Küçük’ü kim teselli edecek? Neyse ki konuşabileceği biri olan komşuları Başkabiri ve neyse ki ertesi gün anaokuluna gittiğinde olanları anlatabileceği öğretmeni oradadır.

Öğretmeni dinliyor.
Her şeyi öğreniyor.
Küçük’e:
Sen küçüksün, diyor.
Sen güzelsin.
Seni kimse korkutmamalı.
Seni hiç kimse itip kakmamalı.
Bunlar olmaz. Büyükler küçüklere sahip çıkmalı.
Böylece Küçük’ün kavgasız, neşeli günler istediğini herkes öğrenir.
Stina Wirsén kitabın başında yer alan kısa sunuş yazısında şöyle diyor:
Hiç bir yetişkin küçükleri korkutmamalı, şiddete başvurmamalı. Biz bu kitabı, evlerinde korkuyla yaşayan çocuklara yardım olur umuduyla yazıp çizdik. Büyüklere de küçüklere karşı sorumluluklarını hatırlatmak için.
Aile içi şiddet gibi sert bir konuyu, gerçekleri tüm sertliğiyle yüzünüze çarpmadan ama yaşanan duyguları ustalıkla aktarmış Wirsén. Bu bakımdan Küçük, çocuklar için yazılmış bir resimli kitaptan daha fazlası. Benzer durumlar yaşayan küçüklere yol göstermesinin, onlara yaşadıklarını dile getirme cesaretini vermesinin ve en önemlisi yalnız olmadıkları mesajını vermesinin yanı sıra büyüklere de önemli sorumluluklar veriyor.
2018 yılında İsveç hükümeti çocuklara yönelik şiddetin ve çözüm önerilerinin ele alındığı uluslararası bir konferans düzenlemiş. Toplantıya yetmiş beş ülkeden devlet yöneticilerinin, delegelerin, BM temsilcilerinin, STK üyelerinin ve akademisyenlerin katılmış. İngilizceye çevrilen Küçük katılımcılara dağıtılmış. Kitabın üstlendiği rol çok büyük. Kariyeri çok sayıda ödülle dolu İsveçli Stina Wirsén, Küçük adlı eseriyle “illüstrasyonları ve hikâyesiyle çocukların içsel gelişimine katkı sunduğu için” 2017 Huckepack Ödülü’ne layık görülmüş. Ali Arda’nın İsveççeden dilimize aktardığı Küçük, Ginko Çocuk etiketiyle yayımladı.

Küçük
Stina Wirsén
Türkçeleştiren: Ali Arda
Ginko Çocuk, 36 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More

1 Comment

Comments are closed