İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Merhaba,

Safter Korkmaz

Yeni yılın ilk sayısı, bizim için aynı zamanda muhasebe zamanı. Geride bıraktığımız yıl neler yaptık, sayfalarımıza neler sığdırdık dönüp bakma fırsatı. Dahası, eksik ve yetersiz bir veri olmakla birlikte, kabaca çocuk ve gençlik yazınımızın 2019’una da göz atmış oluyoruz böylece. Neler yayımlanmış neler okunmuş sene boyunca bir fikrimiz oluyor. Sözü fazla uzatmayalım, sayılara bakalım…
2019 yılında -10 sayıda- 202 kitap değerlendirme yazısına yer vermişiz. Bu kitapların 53’ü “İlk Okuma Kitaplığı”, 87’si “Çocuk Kitaplığı”, 17’si “Gençlik Kitaplığı”, 31’i “Başvuru Kitaplığı”, dokuzu “Her Yaş” ve beşi “Grafik Roman” kategorilerinde yer almış. Bu eserlerin 128’i başka dillerden çevrilmişken, 74’ü Türkçe kaleme alınmış.* Kitap değerlendirme yazılarımıza dokuz söyleşi, yedi “Sahaf Dükkânı” ve üç “Kitap Etkinlikleri” yazısı ile on bulmaca eşlik etmiş. Ayrıca bu yıl başlattığımız iki yeni köşe** de dört kez yer bulmuş dergimizde.
Geçtiğimiz yıl, iki de dosya çalışması hazırlamışız sizlere. Ayşegül Utku Günaydın’ın çerçeve yazısı ile sunduğumuz “Çizgilerle Anlatmak” başlıklı dosya 115. sayımızı zenginleştirmiş. 10. yaşımızı kutladığımız 112. sayımızda ise çocuk ve gençlik yazınının önemli isimlerinin katıldığı, kapsamlı bir “Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Soruşturması”na yer vermişiz.
Okurlarımızın içten desteği ve sahiplenici tavırları, 2019’da da temel motivasyon kaynağımız oldu. İyi kitaplarla İyi Kitap’ta buluşacağımız nice yıllara!

* Önceki yıllara ait verilerle kıyasladığımızda, Türkçe kaleme alınmış kitapların sayısında, az da olsa artış olduğundan söz edebiliriz.
** Gökçe Yavaş Önal’ın yazıp-çizdiği “Anne Bak!” ve Ceyhan Usanmaz’ın hazırladığı “Neler Oluyor Neler!” köşeleri.

Show More