İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kırk yamalı şapkanın kırk kahramanı

“Bir şapkanın düşündürdükleri…”

Yazan: Cansu Kılınçarslan

Bizler, pandemi nedeniyle evlerimizde daha çok zaman geçirirken, belli ki şehrin sokaklarını, curcunasını özleyenler boş durmamışlar. Boş durmak ne kelime, takılmışlar rüzgârın peşine, özledikleri cümbüşe dair öykü bile yazmışlar. Damla Pektaş’ın kaleme aldığı, Selin Saygılı’nın resimlediği Şapka kitabından söz ediyorum. Alakarga Yayınlarının ilk çocuk kitabı Şapka, Mayıs ayında yayımladı.

Yazar Damla Pektaş çocuk gelişimi üzerine çalışıyor ve çocuk edebiyatıyla ilgileniyor. Şapka yazarın ilk kitabı. Şehirde yağmur bulutlarını görür görmez ıslanmadan gideceği yere varmaya çalışan insanların telaşını, kuşların böceklerin koşuşturmasını anlatıyor. Öykünün tamamına yayılan bu telaş, aksiliklere neden olsa da kitabın kahramanlarını, kendilerinden başkasını düşünmeyen, öfkeli ve kaba hâllere sürüklemiyor. Tersine, curcunaya rağmen birbirlerini görebilenler, kendilerini sıcak bir
dayanışma öyküsünde buluyorlar. Yaşlı bir adamın rüzgâra kapılan yamalı şapkasının peşine bir sürü insan düşüyor. Şapkanın kimin olduğunun pek önemi yok. Durum ortada: Bir şapka uçuyor, yağmur yağdı yağacak… Şapkanın sahibi, her kimse, yağmura şapkasız yakalanacak.

Telaşlı zamanları mizahla karşılayan ve güven, dayanışma gibi hisleri hatırlatan Şapka gibi öyküleri seviyorum. Kitap telaşlı bir kovalamacayı anlatırken doğal dayanışma hâllerimizi hatırlatıyor. Birbirini sağanak yağıştan korumaya çalışan kahramanlar, herkese umut oluyor.

Konu, yazarın dili ve çizimler oldukça iyi. Sadece kitabın bütününe bakınca zaman zaman hedeflenen yaş gurubu konusunda belirsizlik olduğu hissine kapılıyorum. Bunun ilk nedeni, sanırım, küçük yaş grubunun katılımını cesaretlendirecek kolaylaştırıcılar olmaması. Taklit edebileceği yansıma sesleri, okuma sırasında küçük okuru destekleyebilir. Üstelik rüzgâr ve şehir sesleri de buna uygun ögeler. İkinci olarak, kapak tercihi ve kullanılan kâğıt konusunda daha uygun seçimler yapılabilirdi diye düşünüyorum. Kapağın yanı sıra iç sayfalarda kullanılan renkler (ve boyama tekniği) hedeflenen yaş grubu konusunda pek yönlendirici olamıyor. Dayanıklı, yırtılmadan kırışmadan okunabilecek bir kâğıt türü seçmekse kitabı küçük yaş grubu okur için daha kullanışlı ve cazip hâle getirebilir.

Şapka Damla Pektaş Resimleyen: Selin Saygılı Alakarga Yayınları, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More