İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Surların gölgesinde

Surların gölgesinde

Mine ERYAVUZ

İlk iki serüvenlerinde Batı Anadolu’nun ve İstanbul’un altını üstüne getiren İkiz Gezginler, bu defa Troya’da tarihi ve mitolojik bir yolculuğa çıkıyorlar. “İkiz Gezginler Troya’da” adlı bu macerada da okuyanları masalsı ve heyecanlı bir serüven bekliyor.

En güzel maceralar efsanelerde, mitolojilerde ve masallarda saklı dersem, abartmış mı olurum! Omuzlarında gök kubbeyi taşıyan veya dokunduğu her şeyi altına çevirebilen birinden, bir günde dünya yüzünden silinen bir uygarlıktan, dünyanın bütün hastalık ve acılarını barındıran bir kutudan, yarı canavar yarı balık veya yarı insan yarı keçi canlılardan nasıl haberdar olurduk! Ya da bütün bu saydıklarım ve çok daha fazlası nasıl varolurdu efsaneler ve mitolojiler olmasa!

Anadolu topraklarının bu anlamdaki bereketinden sadece yetişkinler değil (onların da ne kadar ilgilendiği tartışılır ya), çocuklar ve gençler de nasiplerini alabilsinler diye yaratmış Betül Avunç “İkiz Gezginleri”. Yani Peri ile Ege adındaki ikiz kardeşleri. Peri beyaz tenli, koyu kahverengi saçlı, kahverengi gözlü bir kız. Ege ise kumral perçemli, haşarı bir oğlan çocuğu. Her fırsatını bulduklarında atışsalar da, iş efsanelerden oyun kurmaya geldi mi, onlardan geçimlisi yok.

Anadolu’da efsanelerin izini sürmeyi, tarih ve arkeolojiyi seven annelerine borçlu İkiz Gezginler. Annelerinin dilinden düşürmediği bir şey var; “Siz çok şanslı çocuklarsınız. Böyle bir arkeolojik zenginliği olan başka bir ülke yok. Binlerce yıllık Anadolu uygarlıklarının mirasçısısınız, bunun değerini bilin.”

Bu yüzden de, kışın hafta sonları İstanbul’un tarihi yerlerini, yazın da Anadolu’yu geziyorlar ailece. Eski uygarlıkların kalıntıları arasında gezerken efsaneleri canlandırıyor ve harika serüvenler yaşıyorlar kendi aralarında. Maceralarını okuyanlara da hem eğlence hem de tarihimizi tanıma fırsatını sunuyorlar.

“İkiz Gezginlerin Serüvenleri”nde, Antik Çağ’da doğan efsanelerin izinde Batı Anadolu’yu gezmişlerdi çocuklar.

“İkiz Gezginler İstanbul’da” adlı maceralarında ise Kız Kulesi’ nden girip Yerebatan’dan çıkmış, İstanbul’un altını üstüne (iyi anlamda) getirmişlerdi.

Şimdilerde İş Bankası Kültür Yayımları’nca yayımlanan İkiz Gezginler, üçüncü maceralarının yeni basımıyla raflarda; “İkiz Gezginler Troya’da”. (Keşke yayınevi
bu üç maceranın daha önceden de yayımlandığını künyede belirtseymiş. Hem okuyan yanılgıya düşmezdi, hem de serinin yazarına, emeğine karşı hoş bir tutum olurdu.)

Hekabe’nin gördüğü tatsız rüyayla, neredeyse gerçekçi diyebileceğimiz bir canlılıkla açılıyor macera. Hemen ardından anlıyoruz ki Peri, tam da “Troya’ya” doğru yola koyulacakları sabaha karşı rüyasında, kötü bir düş gören Hekabe’yi görüyor. Paris’in hangi kehanetin ışığı altında doğduğunun hikâyesini de öğreniyor okuyan. Sabahın ilk ışıklarıyla ailece yola koyulan İkiz Gezginler, yolda İlyada hakkındaki bilgilerini sınıyorlar. (Troya’ya koltuğunuzun altında Troya kentinin destanı olmadan gidilir mi!) Troya kalıntılarının nasıl gün ışığına çıktığından, nasıl gerçek bir kent sıfatını kazandığından bahsediyorlar.

Çanakkale Boğazı’ndan höşmerim yeme hayaliyle geçen ikizler, surların önünde Agamemnon ile Akhilleus’luğa soyunarak Troya Savaşı’nın en etkileyici kısımlarını oynuyorlar. İlyada’daki bir dizeyle yeryüzüne inen Esin Perisi, çocukları tanrılar katında şahane bir gezintiye de çıkarınca bizimkilerin keyfi tam oluyor. İstanbul’a tatlı anıoyunlarla dönen ikizler okuyanların da ağzına koca bir parmak bal çalmış oluyorlar Troya konusunda!

Kim söylemişti; “Ne kadar geriye bakarsan o kadar ileriye gidersin” diye. Dileyelim de, İkiz Gezginler’in serüvenlerini okuyanlar da aynı merakın ateşiyle tatlı tatlı kavrulsunlar. Anadolu’nun on binlerce yıllık tarihinde sık sık yolculuğa çıksınlar ki, o geçmiş boyunca adımlar atsınlar geleceğe…

Bitirmeden, Betül Avunç’un İkiz Gezginler’in yeni macerasını yazmakla meşgul olduğunu da müjdeleyelim.

İkiz Gezginler Troya’da
Betül Avunç
Resimleyen: Bahadır Barış Özsoy
İş Bankası Kültür Yayınları
126 sayfa
Show More