İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Rüzgârın getirdiği büyülü öykü

Rüzgârın getirdiği büyülü öykü

Burcu AKTAŞ

Teneke Orman, dünyanın tüm ormanlarının toplamından bile daha büyülü olabilecek bir dünya resmederken, sıradışı bir kahramanla da tanıştırıyor okuyanı. Adı bile olmayan bu Yaşlı Adam, umut etmekle neler yapılabileceğine dair modern bir masal anlatıyor.

“Bir zamanlar, uçsuz bucaksız, rüzgârlı bir yer vardı…” Buna benzer cümlelerle ve ‘rüzgâr’la başlayan hikâyelerin kötüsüne hiç rastlamadım. Tuhaf bir okuyucu inancı belki ama, bana göre rüzgâr iyi öyküler getirir. Teneke Orman’da da bu kural bozulmadı benim için. Yine harika bir hikâye ile karşı karşıyayım. Üstelik içeriği kadar görsel yönü de kuvvetli bu kez.

Helen Ward’ın yazdığı, Wayne Anderson’ın resimlediği Teneke Orman, dünyanın tüm ormanlarının toplamından bile daha büyülü olabilecek bir iç dünya sunuyor. Kitap, hayal etmenin yüceliğini gösteriyor.

Gelelim bu ayki kahramana. Bu kez kahramanım, eli öpülecek kadar yaşlı bir adam ve üstelik Teneke Orman’da yaşıyor. Adını söyleyemem, çünkü bir adı yok. Yaşlı Adam diye bahsedebilirim ondan ancak… Bu Yaşlı Adam dünyanın bir ucunda, unutulmaya yüz tutmuş ve hiç kimsenin istemeyeceği şeylerle dolu bir yerde yaşıyor.

BİR RÜYAYA DALMAK
Bu tuhaf ve ıssız yerin ortasındaki evinin pencerelerinden görünen manzara öyle pek iç açıcı değil. Yağmurlu hava ve çöpler nasıl güzel bir manzara oluşturabilir ki… Üstelik işinin de manzaradan aşağı kalır yanı yok. Çöpleri topluyor, ayırıyor ve ayıklıyor bütün gün… Gömüyor ya da yakıyor… Aslına bakarsanız Yaşlı Adam’ın gördüğü tek güzel şey rüyasında ve her akşam aynı rüyayı görüyor: Yaban hayvanlarıyla dolu bir ormanda yaşadığını… Rengârenk kuşlar, tropik ağaçlar, nadide çiçekler, dev gagalı tukanlar, ağaç kurbağaları ve kaplanlar var o düşsel ormanda. Ama o, her sabah uykusundan uyandığında çöplerle dolu dünyasına gözlerini açıyor ne yazık ki. Bir gün bir fikir geliyor aklına ve bir tohum gibi büyütüyor, besliyor bu fikri Yaşlı Adam.

İncelikli zekâsı ve hünerli elleriyle çöplerden ve tenekeden bir orman yapıyor. Rüyalarındaki gibi olmasa bile artık bir ormanı oluyor. Tenekeden de olsa kuşu, kaplanı, ağacı, çiçeği olan bir orman hem de…

Çok geçmeden ormana canlı bir kuş geliyor ve bu kuş bir süre sonra eşini de getiriyor beraberinde. Kuşlar, gagalarındaki tohumları toprağı bırakıyorlar ve bu tohumlar filizleniyor. Teneke Orman gitgide canlı bir hal alıyor.

BİR EMEK VE SEVGİ HİKÂYESİ
Teneke Orman’ın ve Yaşlı Adam’ın hikâyesi bir emek ve sevgi hikâyesi bana kalırsa. Yaşlı Adam rüyalarında gördüğü hayali için eli kolu bağlı oturmuyor, etrafındakileri küçümsemiyor ve oturup kendisi için bir orman yaratıyor. Tenekeden de, çöpten de olsa üstelik… Kalbiyle ve zekâsıyla yaptığı bu iş, gerçek ve doğru bir iş. Bu sebeple, tıpkı Pinokyo’nun gerçek bir çocuğa dönüşmesi gibi Teneke Orman da rengârenk ve gerçek bir ormana dönüşüyor…

Teneke Orman
Helen Ward
Resimleyen: Wayne Anderson
Çev: Şiirsel Taş
Remzi Kitabevi / 32 sayfa
Show More