İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Güzel bir buluşma

Güzel bir buluşma

Hande ANAPA

Türk çocuk edebiyatının emek verenleri, Türkan Saylan anısına ÇYDD’ne yardım için 9 Haziran Çocuk Şenliği’nde buluştular. Bir yayıncı dostumuz da bu etkinliği İyi Kitap için kaleme aldı.

9 Haziran sabahı erkenden Şişli Haldun Dormen Sahnesi’ndeydik. Güzel bir amaç için toplanmıştık; Türkan Saylan’ın anısına oradaydık, onun yarının umudu öğrencileri için, günün birinde yüz bin kişiyi bulmasını amaçladığı kız öğrenciler için, geleceklerine katkıda bulunmak için… Tümüyle bağışlanan kitaplardan oluşan stantları kurduk ilk iş olarak, çevre düzenlemesini yaptık. Kimsecikler gelmeden, tüm hazırlıklar tamamlanmıştı. Hani mutlu anlar yaşayacağınızı bildiğiniz günden önceki gece tatlı tatlı heyecanlanırsınız, uyku tutmaz ya gözünüzü, biz de o denli heyecanlıydık…

HEYECANLI KALABALIK
Tiyatronun girişinden alt kata inen merdivenler birden hareketlenmeye başladı. Çocuk edebiyatının en önemli yazarları, çizerleri, yayınevi temsilcileri teker teker geliyordu; söz verdikleri gibi, tam saatinde. Ardından minik öğrenci arkadaşlarımız, anne-babaları, öğretmenleriyle, sözcüğün tam anlamıyla akın akın geldiler.
Bu kadar çok kitabı birarada görmenin heyecanıyla alışverişe başladılar, sevdikleri yazarlarla, çizerlerle tanışma, onlarla konuşma, imza alma fırsatı da cabası! Bir görecektiniz, öyle mutluydular ki!

Katılım beklediğimizin çok üstündeydi; o kata sığamayacağımızı anladık. Ümit Kireççi ve Rıdvan Şoray, çevrelerini sarmış hayran kitlesini peşlerinde sürükleyerek üst kata çıktılar, çizgi roman atölyelerine orada devam ettiler. Çiğdem Gündeş de ‘Sessiz Kitap’ oyununu yukarı taşıdı. (Tıpkı sessiz sinema gibi oynanıyor bu oyun; ama kitap adı anlatmaya çalışıyorsunuz.)

Alt katta Işık Soytürk, minik hayranlarına mitolojik öyküler anlatıyordu; sonunda ortaya çıkan maskeleri birbirlerine gösteriyor, yüzlerine takıyor, neşe dolu kahkahalar atıyorlardı. Bir diğer köşede Seza Kutlar Aksoy, şirin okurlarını çevresine toplamış, onlarla birlikte kısa öyküler yazıyordu.

Henüz tiyatro salonunda olanlardan söz etmedim; şölen orada da tüm hızıyla devam ediyordu. Bu özel günün fikir annesi, koordinatörü Sevim Ak minik bir konuşma yapmış, Barış İçin Müzik Grubu neşe dolu müzikleriyle tüm davetlileri coşturmuş, Betül Sayın elinde şirin kuklası Köstebek Kuki ile herkesi kahkahalara boğmuştu bile.

Zeynep Cemali ve Tarık Pabuççuoğlu’nun okuduğu güzel öyküleri, Aytül Akal’ın masalları izledi. Öğlen 12.00’de verilen yarım saatlik arada bile hem alt hem üst kat fuaye alanları cıvıl cıvıldı.

Davetliler yeniden salonda toplandılar ve bu şenliğe katkıları olan ÇYDD Şişli şubesi çocuk korosunun güzel şarkılarına alkışlarla eşlik ettiler. Onları tiyatro oyuncuları Gökçer Genç ve Alper Kul izledi; güzel sesleriyle, müzik eşliğinde öyküler okudular. Yeşim Armutak rengârenk oyuncak koleksiyonunu, Bilgin Adalı görüntüler eşliğinde Çatalhöyük ve buluşları, Süleyman Bulut büyük Atatürk’ü anlattı. Pedagog-yazar Özlem Mumcuoğlu öğretmenler ve velilerle, çocuk ve kitap
ilişkisi üzerine yaptığı araştırmaların sonuçlarını paylaştı.

Bugünün en güzel anı, şenlik sonunda kitap satışından elde edilen tüm gelirin ÇYDD Eğitim Fonu’na bağışlandığı andı. Çabalar boşa çıkmamıştı, verilen sözler tutulmuştu. Bu işe yüreğini koyan herkes (Can Çocuk Yayınları, Günışığı Kitaplığı, bize hem tiyatro salonunu sağlayan hem de çevre okullardan yüzlerce öğrenciyi on adet servis aracıyla taşıyan Şişli Belediyesi, kendi arşivlerindeki kitapları sorgusuzca bağışlayan onlarca yazar, çizer) mutluydu. Bir sonraki şenlik
için planlar yapılmaya bile başlamıştı… Uzun sözün kısası, yorgunluğumuza değmişti!

Show More