İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Özür dilerim, öldürülmeyi beklemek huyum değildir!

Özür dilerim, öldürülmeyi beklemek huyum değildir!

Zarife BİLİZ

İrlandalı senaryo yazarı Derek Landy’den gençler (ve kendini genç hissedenler) için jilet kıvamında bir kahraman Dedektif Kurukafa… Gizemleri çözme konusunda sıradışı bir yeteneğe sahip olan bu büyücü dedektif, Türkçedeki maceralarını üçledi!

Eskiden vampir hikâyeleri yazan İrlandalı yazar Derek Landy’nin Dedektif Kurukafa serisinin Türkçedeki son kitabı Suratsızlar kitapçıların raflarında yerini aldı. Hem de adı insana sulu bir şeftaliyi çağrıştıran Haziran ayı başında. Yeni kitaba geçmeden önce kahramanlarımızı şöyle bir tanıtmakta fayda var.

Dedektif Kurukafa zeki ve hazırcevap bir dedektif, güçlü bir büyücü, pis entrikalar ustası, gayet korkulası biridir. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu pis entrikalara ve kendisinden korkulmasına sebep olan özelliklere ancak büyük ve iyi davalar için başvurur. Romanımızın geçtiği dünyaya hâkim konumdaki Tapınak’ın eski bir üyesidir, zira Tapınak’ın başı Yüce Büyücü’yü hainlikle suçladıktan sonra serinin bu üçüncü kitabında kendisi Tapınak’ın baş dedektiflik görevinden atılmıştır. Küçük bir ayrıntıyı da unutmamak lazım: Kendisi ölüdür. Yardımcısı ve asistanı Valkyrie ya da normal dünyadaki adıyla Stephanie Edgley bu kitapta artık -ısrarla belirttiği gibi, on üç değil (herhalde insan ömrünün ancak bu döneminde bir yıllık bir fark bu kadar önem taşır) on dört yaşında bir kızdır ve aslında hiçbir konuda ahım şahım bir yeteneği olmayan, gayet sıradan biridir. Tek farklılığı, asıl hayatını ailesinin haberinin bile olmadığı diğer dünyada, Dedektif Kurukafa’nın
yardımcısı sıfatıyla, sürekli şiddet ve ölümle burun buruna geçirmesidir. Ailesi, neredeyse hiç ortalıkta görünmediği bir hayatta onu elbette merak edeceğinden, onları zekice bir hileyle atlatmaktadır: İyi evlat, iyi öğrenci türünde, iyi sıfatıyla başlayan gayet can sıkıcı pek çok sıfat tamlamasını, sürdüğü ikili hayatta aynadaki yansıması yerine getirmekte, geri döndüğünde olanları onun hafızasına aktarmaktadır. Asıl hayatını yaşadığı dünyada ise iyi bir büyücü, iyi bir dövüşçü, gayet cesur ve ‘cüretkâr’ biri olmayı öğrenmektedir. Eh, ne de olsa bunlar insana fazlasıyla lazım olan özellikler!

GÖLGEDE OKUYUN
Aynadaki yansımamızın gerçek hayatta bizim rolümüzü oynayıp bizim de gidip kafamıza göre takılacak olmamız önce gözüme pek müthiş ve yaratıcı bir fikir gibi göründüyse de, sonra olaya kimin tarafından baktığıma göre durumun farklılık göstereceğini fark edip anında çark ettim ve fantastik kitaplardaki dünyanın fantastik olarak kalmasının hayırlı olduğuna karar verdim. Evren şeylere biçim verirken iyi ki bize sormuyor, diye düşündüm, yoksa biz tamahkâr insanlar bulunduğumuz yaş ve konuma göre bile birbirine taban tabana zıt ne kararlar bildirirdik kim bilir cânım evrensel düzene!

Dedektif Kurukafa serisinin bu yazıya konu olan kitabı Suratsızlar’a gelince, bu kitapta kahramanlarımız büyücülerin bir türü olan Işınlayıcılar’ın birbiri ardına öldürülmesiyle başlayan cinayetleri aydınlatmanın peşindeler. Bu yüzden Tapınak içindeki bir hainin peşine düşecek, resmen kaçak ve sürgün olma lanetinden kurtulmak ve aynı zamanda dünyayı da kurtarmak için bir komployu ortaya çıkarmak zorunda kalacaklar. Kimin dost, kimin hain olduğunun belli olmadığı bu
olaylar dizisi içinde Yüzü Olmayanlar’ı bu dünyaya çağırmakta kimin çıkarının olduğunu keşfetmek, onların geçeceği Boyut Kapısı’nın nerede olduğunu ve o kapıyı açacak Eskilerin Asası’nın yeni sahibinin kim olduğunu bulmak zorunda kalacaklar. Keşfetmeleri gereken o kadar çok şey olacak ki, siz de Deniz Cadısı’yla, bedenleri çürümüş cesetlerin konuşan hayaletleriyle, yerin üstündeki evin tıpkısını yerin altına yapmış orada –yaşayan diyemeyeceğim çünkü kendisi ölü– duran,
Gerçeğin Efendisi, Büyücü Anatham Mire’la falan tanışacaksınız.

Aksiyon filmlerinin yazınsal karşılığı olarak değerlendirilebilecek olan bu kitapta tabii ki bol bol şiddet, kan, ölüm, nefret ve tehlike var. Yaz sıcaklarında, ama illa ki gölgede okuyun; arada bir gidip denize atlayın, hiç yoksa yüzünüzü yıkayın; bir de yansımanızı aynadan çıkarmak için çok fazla vakit harcamayın, daha faydalı işlerle iştigal edin.

Dedektif Kurukafa / Suratsızlar
Derek Landy
Çev: Barbaros Bostan
Artemis Yayınları / 384 sayfa
Show More