İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Klasikleri böyle bilmezdik!

Klasikleri böyle bilmezdik!

Neyfel SEMİZ

Klasiklere karşı hep bir mesafeniz olduysa, günaşırı okuma tembelliği çekiyorsanız reçeteniz belli… Günde bir defa tok karnına Çizgi Roman Dünya Klasikleri okunacak. Seri, çizgi roman dünyasına adım atmak için de birebir.

Klasikler, sandığın en güzel köşesinde saklanan ve yıllar geçtikçe değeri artan eşyalar gibi… Başımız sıkıştığında klasiklerin artık bir efsane olmuş karakterlerine sığınırız bazen. Kim bilir, belki de kendimizi yakın hissederiz onlara. Ama sığındığımız kadar da kaçarız klasiklerden. Lafı bile korkutucudur kimi okur için. Bir zorunluluğu hatırlatır okumaya mesafeli olanlara.

Klasik okuma tembelliğine birebir gelecek bir seri başladı şu günlerde. NTV Yayınları’nın Çizgi Roman Dünya Klasikleri dizisinde Shakespeare’den Dostoyevski’ye, Dickens’tan Kafka’ya, Tolstoy’dan Hugo’ya büyük yazarların klasikleşmiş eserleri ünlü çizerlerin elinden okura sunuluyor. Her ay iki edebiyat klasiğinin okurla buluşacağı serinin bazı çizgi romanlarının arkasında dünyaca ünlü yazarlarla, yarattıkları kahramanlarla ilgili çok özel ve şu ana kadar pek bilinmeyen bilgiler de yer alıyor.

Seriye haksızlık etmemek için bazı noktaların altını çizmek lazım. Çizgi Roman Dünya Klasikleri dünya edebiyatının başyapıtlarını okumayanlar için bulunmaz bir fırsat, hatta bu yapıtları okuyanlar için bile güzel bir deneyim. Ama bence bu serinin en önemli özelliği çizgi romana uzak okuru bu tür ile tanıştıracak olması. Tanıdık bildik yazarların kitapları ve kahramanları ile çizgi romana alışabilecek pek çok okur olacağını düşünüyorum.

ESKİMEYEN BİR YAPIT
Gelelim serinin birinci kitabına… Macbeth, tam anlamıyla muhteşem bir başlangıç yaptı. Kitap, kısa bir süre önce çıkmış olmasına rağmen üçüncü baskısını çoktan yaptı ve çoksatan listelerinin başını çekiyor. Macbeth’in 30 bin basılması başlı başına bir olay.

Macbeth, dünyanın en büyük yazarlarından diyebileceğimiz William Shakespeare’in ölümsüz oyunlarından biri. Öyle ki tüm dünyadaki hem profesyonel hem de amatör tiyatrolar tarafından sıkça sahneye konuldu ve konuluyor. Macbeth, ‘zaman’ içinde eskimeyen bir yapıt. 1606 yılında Danimarka Kralı’nın, Kral I. James’e yaptığı krallar katındaki ziyaretin şerefine yazıldığı sanılan Macbeth’i Sevin Okyay Türkçe’ye çevirmiş. Çizgi roman karakteri olarak Macbeth, Jon Haward’ın mürekkebiyle hayat bulmuş. Eserin uyarlamasını ise John McDonald yapmış.

Macbeth güç, hırs düşkünlüğü, ihanet hakkında yazılmış örnek bir hikâye olarak gösterilir. Shakespeare, iktidar hırsı ve geleceğe hükmetme arzusunun insanları ne hale getirebileceğini ya da ne gibi felaketlere yol açabileceğini ustalıkla anlatır bu eserinde.

CADILARIN KEHANETİ
Macbeth, bir savaş kahramanı olarak İskoçya’ya dönerken yolda üç cadıyla karşılaşır ve hayatının akışını değiştirecek kehanetleri duyar onlardan: Kral olacaktır. Bu bilgiyi alan Macbeth, evinde misafir olan Kral’ı öldürür, verdiği çabalar sonucu onun yerine geçer. Bu sırada Lady Macbeth de elinden geleni ardına koymaz ve tıpkı kocası gibi gücün peşinde koşarken zararlı bir ruh haline bürünür. İktidara ulaşmak için her yolu mübah sayan Macbeth amacına ulaştığında her şey güllük gülistanlık olmaz. Macbeth daha önce bilmediği korkularla tanışır. O artık kraldır ama bulunduğu konumu korumak, onu elde etmekten daha zordur. Sanrıların, korkunun ve şüphenin elinde acınacak bir hale düşer. Ve bu noktadan sonra trajedisi başlar.

Macbeth ile başlayan Çizgi Roman Dünya Klasikleri, dünyaca ünlü yazarlarla devam edecek. Savaş ve Barış, Suç ve Ceza, Sefiller, Büyük Umutlar, Frankenstein, Jane Eyre, Dracula, Dorian Gray’in Portresi, Dr. Jekyll ve Mr. Hyde, Madame Bovary, Odysseia ve V. Henry yayımlanacak çizgi romanlar arasında.

Seri, edebiyatın nevi şahsına münhasır ve etkili yazarlarından Franz Kafka’nın meşhur romanı Dava ile devam ediyor. Kafka’nın, çalıştığı Prag Sigorta Kurumu’ndaki işinden eve döndükten sonra geceleri yazdığı Dava, çizgi romanıyla da edebiyatta yarattığı etkiyi yaratacağa benziyor. Çünkü Kafkaesk ruh, çizgi romanı es geçmiyor. Mükemmel çizimleri olan çizgi romanın iyi bir uyarlama olması bir tesadüf değil. Fransız sanatçı Chantal Montellier ve Kafka uzmanı David
Zane Mairowitz’in emeği büyük bu çizgi romanda. Montellier’in kalemiyle can bulmuş Dava. Yazar, oyun yazarı ve radyo yönetmeni olan Mairowitz ise başarılı bir uyarlama gerçekleştirmiş.

BU ‘DAVA’ ÇOK ÖNEMLİ…
Dava’nın konusunu bilmeyenler için anlatalım. Hikâyede, bir sabah aniden, açıklanmayan sebeplerden ötürü tutuklanan Joseph K’nın yargı süreciyle mücadelesi anlatılıyor.

Kafka’nın, kırk yaşında tüberkülozdan ölmeden önce yakın dostu gazeteci Max Brod’dan kendisi öldükten sonra tüm eserlerini yok etmesini istediği biliniyor. Ancak Brod, Kafka’nın son arzusuna kulak asmamaya karar verip Dava’nın orijinal metnini basıma hazırlamış ve kitabın 1925 yılında yayımlanmasını sağlamıştı. Brod, edebiyat için bu iyiliği yapmasa Dava’dan bugün haberimiz olmayabilirdi. Böyle kült bir romanın çizgi romanı ise inanılmaz bir kazanım.

Dava / Franz Kafka
Chantal Montellier
D. Zane Mairowitz
Çev: Kutlukhan Kutlu
NTV Yayınları / 128 sayfa
Macbeth / William Shakespeare
Jon Haward – John McDonald
Çeviren: Sevin Okyay
NTV Yayınları / 144 sayfa
Show More