İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Macera severler, işte karşınızda: Sarışın Jane!

Macera severler, işte karşınızda: Sarışın Jane!

Nareg BARAN

Jill Marshall’ın kaleminden çıkan Sarışın Jane dizisi, bir oğlan çocuğu yerine bir genç kızı kitabının baş kahramanı yapmasıyla farkını ortaya koyuyor. Kitaplar sıkı birer polisiye maceranın yanı sıra, çocuklara edebiyat anlamında da çok şey vaat ediyor.

Erkek kahramanların çoğunlukta olduğu bir tür polisiye. Kadın kahramanlar ise genellikle yardımcı karakter olarak çıkıyor karşımıza. Dişi James Bond diye tarifleyebileceğimiz Janey Blonde (Sarışın Jane) ise bu genellemenin tam karşısında duruyor.

Sarışın Jane aslında sarışın değil kumral. Amerikalı. Babasını hiç tanımamış; çünkü o küçükken ölmüş. Annesinin anlattığı birkaç ayrıntı ve bir iki fotoğraf dışında hakkında bir şey bilmez, ancak çok merak etmesine karşın, annesinin ağzını bu konuda bıçak açmaz. Baba özlemi çekse de küçük Jane annesiyle mutludur. Sıradan, kendilerine ait, huzurlu bir hayatları vardır. Birlikte ders çalışır, bulaşık yıkar, Cuma geceleri televizyon izler, ara sıra kasabanın lezzetli mönüsüyle ünlü lokantasında  anne kız yemek yerler.

DUŞAJ MI! O DA NESİ?
Yine de her şey uzaktan göründüğü gibi basit ve mükemmel değildir; zira Jane’in, içini kemiren bir derdi vardır: Yalnızlık! Son okuluna dönemin ikinci yarısında başladığı için sınıfta herkes onu dışlamaktadır. Özellikle de okulun popüler çocuğu Alfie’nin alayları canına tak etmiştir. Jane giderek daha çok içine kapanır, kendine güvenini kayber. İçinden hiçbir şey yapmak gelmez. Oyun oynamak bile! Kendi kendine, “Acaba Tanrı bana hiçbir özel yetenek vermemiş midir?” diye sorarken, sorunun cevabını aniden ortaya çıkan V-ana verir.

V-ana kim mi? Jane’in vaftiz annesi ve amcası Solomon’un en yakın arkadaşlarından biri. Peki nedir V-ana’nın Jane’e açıkladığı büyük sır? Birincisi, o sıradan bir çocuk değildir; onda casusluk geni vardır. Tıpkı babasında, amcasında, V-ana’da, hatta annesinde olduğu gibi. Annesinde de mi? İşte buna inanamaz Jane. Dünyanın en normal, hatta bazen fazla tutucu ve korumacı annesi nasıl bir casus olabilir? Jane başta inanamaz V-ana’nın anlattıklarına. Gece yarısı odasının ortasında beliren ‘duşaj’ın içine girene dek. Duşaj bir ‘casus duşu’dur. Kabinine girince bizim kumral Jane’i sarışına çeviren, üzerine dar, gri-pembe parlak bir kostüm ve sivri çizmeler geçirip korkusuz bir ajana dönüştüren bir duş.

Serinin ilk kitabı Müthiş Casus’ta yeni kimliğiyle tanışan ve ona adapte olmaya başlayan Jane’in gizli görev adı da: Sarışın Jane. Orijinal adıyla Janey Blonde. (Marshall’la İyi Kitap’ta yapılan söyleşide, bu ismin meşhur ajan James Bond’u akla getirdiği söylendiğinde, kelime oyunlarını çok sevdiğini belirtmiş.) Jane ilk macerasında, amcası Solomon’dan gelen şifreli mesajlarda nelerin gizli olduğunu çözüp olayların üzerine gidecektir. İzlemesi gereken yol şudur: Şifreli mailleri açmak, bunları V-ana dışında kimseye okumamak (ajan olduğunu annesinden bile gizlemek), gece yarısı duşaja girip casus kılığına bürünmek ve ipuçlarını takip ederek sorunu çözmeye çalışmak.

İkinci macera Bela’nın Peşinde’de ise aniden ortadan kaybolan kedisinin peşine düşer, ancak ilkine göre oldukça karmaşık olan bu vakada, işin içine istemeden annesi ve annesinin yeni arkadaşı John da girer. Casusluk kanının artık iyice içine işlediği bu uzun macerada Sarışın Jane, artık her şeyi şifreliymiş gibi görmektedir. Bu sırada okuldaki statüsü de giderek iyileşmeye ve özellikle Alfie’yle arasında garip bir yakınlaşma yaşanmaya başlamıştır.

CASUSLUK KANINDA VAR
İnanılmaz ağır olan bu görevlerin altından kalkmak başta Jane için zor olur. Ama casusluk kanından gelen (kitapta böyle ifade ediliyor) üstün yetenekleri sayesinde, Sarışın Jane kimliğine ısınması güç olmaz. Bu iki macerada hem kötü adamları alt eder, hem hayatındaki en büyük sırrı çözer. Babasının kim ve nerede olduğunu, tanıdığını sandığı annesinin gerçek geçmişini öğrenir.

Marshall, günümüz çocukları için yeni bir casus fenomeni yaratıyor. Macera, polisiye gerilim içeren hikâyeler erkek çocuklarına hitap ediyor diye bilinegelse de, artık çoğu kız çocuğu metropol aşklarından başka şeylerle de ilgileniyor. Sarışın Jane, yazarının ürettiği yeni sözcükler, bir erkek yerine kız karakteri casus kahraman yapması ve Jane’in izini sürdüğü gizemleri çözmesi için okuruna fırsat tanıması açısından çocuklara iyi beyin pratiği sağlıyor, keyifli bir okuma vaat ediyor.

Sarışın Jane – Bela’nın Peşinde
Jill Marshall
Çeviren: Nursel Yıldız
Tudem Yayınları / 200 sayfa
Show More